Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žrtva cyber-nasilja

Ljekari bolnice u Istočnom Sarajevu protestuju zbog samoubistva kolegice

bolnica ilidza protest

Prije dva dana je sahranjena na porodičnom groblju na Ilidži dok je prethodno održana komemoracija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo

U Istočnom Sarajevu danas su protesti zaposlenih u bolnici “Srbija”. Ljekari i medicinsko osoblje protestuju zbog samoubistva doktorice Branke Pekć Semiz. Kolege tvrde da je bila žrtva cyber nasilja.

Podsjetimo, doktorica ove bolnice Branka Pekić-Semiz se ubila u prostorijama Bolnice “Srbija”. Prije dva dana je sahranjena na porodičnom groblju na Ilidži dok je prethodno održana komemoracija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, javlja N1.

“Mnogo boli praznina koju osjećam. Boli me nemogućnost da uradim nešto za tebe. Bole riječi koje nismo izgovorili a mogli smo. Boli to što znam da nećemo biti zajedno. Ti si mi bila sve i majka i najbolji prijatelj. Hvala ti za svaku toplu riječ, savjet i grdnju. Hvala ti što si mi bila vjetar u leđa i podrška. Hvala ti što si me naučila šta znači biti dobar čovjek. Svima će nam ostati sjećanje na tvoju neizmjernu dobrotu i nesebičnost, plemenitost, hrabrost, odanost, smjernost i odgovornost. Budi mirna majko, biću jak. Neću reći zbogom jer ćeš zauvijek biti u mom srcu”, kazao je Radomir Semiz, sin doktorice Pekić Semiz.

Slavko Ždrale, bivši dugogodišnji direktor te bolnice za N1 je rekao da tom poslu je neophodno da se zdravstveni radnici mogu prepustiti, te da je najbitnije da se posao koji rade se na miru radi, da nije pod pritiskom i nekim silama.

“Zadnjih dana, odnosno ponedjeljak kada sam čuo vijest da dr. Branka nije među nama, nisam mogao sebi da dođem. Ovo mi je najteži trenutak u karijeri, da takav čovjek i zdravstveni radnik ode. Bilo šta i bilo kome ko želi da se upušta u polemiku ako nije te profesije iluzorno je da se može baviti takvim razmišljanjima. Jasno je da svaki posao nosi svoju težinu. Medicina nije matematika, svi imaju genetski kod, ali nije svima isti kod. Zato u svakoj civiliziranoj zemlji postoji norme ponašanja i postoji etički komitet, zakletva, komora, i određene instutucije – jedna je pravosuđe, a druge. Postoje određeni specijalisti u medicinskoj struki, koji će reći je li greška ili nije. U ovoj grani biti akušer je časan poziv, donošenja mladih na svijet… I doktorka je to jutro napravila carski rez i ona je otišla u nepovrat”, rekao je.

Podsjetio je da nažalost smo izgubili doktorku koja u BiH spada u sam vrh najkvalitetnijih slučaja u ovom vremenu.

Branka Pekić Semiz rođena je 8. 4. 1962. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je na Ilidži. Diplomirala je 1986. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a specijalistički ispit položila je 1997. godine u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, dok je supspecijalistički ispit iz perinatologije položila 2004. godine u Kliničkom centru u Sarajevu.