Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na crvenoj listi

Državljani BiH od danas sa negativnim testom iz bh. laboratorija u Sloveniju

koronavirus-test

Oni koji ne posjeduju negativan PCR test, u suprotnom će morati u desetodnevni karantin

Državljani BiH od danas u Sloveniju mogu da ulaze uz negativan PCR test na virus korona koji je urađen u laboratorijama u BiH.

Vlada Slovenije odlučila je danas da BiH zbog nepovoljne epidemiološke sitacije ostavi na crvenoj listi.

Slovenačka Nacionalna laboratorija za zdravlje, životnu sredinu i hranu objavila je spisak čije laboratorije u BiH smatraju relevantnim.

U Republici Srpskoj to su Institut za javno zdravstvo /uzorak se može uzeti i iz jedinica zavoda u Doboju, Zvorniku, Trebinju, Foči, Istočnom Sarajevu/, zatim Bolnica “Sveti vračevi” iz Bijeljine, Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Kada je riječ o FBiH to su Eurofarm centar iz Sarajeva, Kantonalna bolnica “Dr Irfan Ljubijankić” iz Bihaća, Kantonalna bolnica Zenica, Kantonalna bolnica Tuzla, Laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Opšta bolnica “Primarijus dr Abdulah Nakaš”, Opšta bolnica Tešanj, Privatna mikrobiološka parazitološka laboratorija u Sarajevu, Univerzitetska klinička bolnica Mostar i Zdravstvena ustanova “Alea dr Kandić” iz Sarajeva.

Oni koji ne posjeduju negativan PCR test, u suprotnom će morati u desetodnevni karantin.

Prvobitna odluka Vlade Slovenije bila je da testiranje mora biti izvršeno u nekoj od zemalja EU ili Šengena.

Test ne smije biti stariji od 48 sati, pojasnili su iz Vlade odluku, donesenu u subotu, 26. septembra.

Kada karantin neće biti naložen i nije potreban negativan test, a odnosi se na prijavljene radnike, prevoznike robe, putnike u tranzitu koji će Sloveniju napustiti najkasnije 12 sati poslije ulaska, osobe sa diplomatskim pasošom i slično.