Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Dvije stranke napustile “Osmorku”

osmorka ss

Potvrdio je to i Semir Efendić, prvi čovjek Stranke za BiH koji je bio prisutan na razgovorima u Doboju

Lider NES-a Nermin Ogrešević danas je na konferenciji za medije nakon sastanka Osmorke i lidera SNSD-a u Doboju izjavio da NES i Stranka za BiH napuštaju koaliciju.

– NES i Stranka za BiH neće biti dio većine na državnom nivou. Nije bilo prostora ni kod SNSD-a, ni kod Trojke da se dogovore neka rješenja. U našoj koaliciji nije bilo dovoljno informacija. Mišljenja smo bili da trebamo imati četiri ministarstva u Vijeću ministara i balans u agencijama i institucijama na državnom nivou. Jedno od bitnih pitanja je pitanje jezika u školskim i drugim institucijama u RS. Kolege i njihove stranke mogu imati drugačije mišljenje. Dali smo šansu procesu, ali rezultat nije takav da bi NES i SBiH mogli nositi teret vlasti. Mi ovo ne radimo zbog SDA. SDA i DF imaju svoje politike. O naslijeđu SDA vladavine ćemo se izjasniti – izjavio je Ogrešević.

Nermin Ogrešević

Na pitanje kako će se odraziti ova odluka na “Osmorku” na nivou FBiH i niže, Ogrešević je odgovorio:

“Vidjećemo”.

Napuštanje “Osmorke” na državnom nivou potvrdio je i Semir Efendić, prvi čovjek Stranke za BiH koji je bio prisutan na razgovorima u Doboju.

Semir Efendić

“Žao mi je što i kolege iz Osmorke nisu malo više insistirali s nama, da se malo više ova situacija popravi, ne riječima već djelima”, kazao je Efendić.

Efendić je pojasnio da većina bez Stranke za BiH i NES još uvijek postoji na državnom nivou, ali da će poslanici većine u Parlamentu BiH svi morati dolaziti na sjednice.

Oba lidera stranaka su potvrdila da je okidač za napuštanje koalicije bio potez Narodne skupštine RS da ponovo usvoji Zakon o imovini, za što je Ustavni sud BiH već ranije utvrdio da nema nadležnosti.