Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje za javnost

Edin Forto: Za državu u službi građana, a ne stranačkih elita

Sarajevo: Prosvjed Sarajlija pred Skupötinom BiH, 04.03.1992.

Odbranili smo cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali ni 30 godina poslije referenduma ne možemo reći da živimo u zemlji za kakvu smo se odredili na referendumu

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, čestitku građankama i građanima uputio je Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo. Navodimo je u cijelosti.

“Tri decenije su prošle otkako smo se izjasnili ‘za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive’, kako je bilo navedeno u referendumskom pitanju iz 1992.

Odmah se ispostavilo da samo glasanje neće biti dovoljno da do takve BiH dođemo. Krenula je agresija iz Srbije. Stali smo u odbranu svog prava da živimo u državi kakvoj želimo. Svi smo nešto žrtvovali, a mnogi su žrtvovali sve. Zdravlje, dijelove tijela i živote. Stradali su i mnogi civili, uključujući i djecu. Agresor je išao dotle da je počinio genocid. Ubijenima u agresiji pripada najveća zahvalnost.

Odbranili smo cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali ni 30 godina poslije referenduma ne možemo reći da živimo u zemlji za kakvu smo se odredili na referendumu.

Nezavisnost, cjelovitost i suverenost su neki shvatili kao privremenu kategoriju, da u miru političkim sredstvima pokušaju ostvariti ratne ciljeve prema kojima Bosne i Hercegovine u konačnici nema. Drugi su je opet shvatili kao nekontrolisanu, apsolutnu vlast u kojoj su nezavisni samo oni koji vladaju, a građanke i građani zavise od njih.

Mi smo rekli “NE” i jednima i drugima. To naše “NE” je 2018. godine nazvano historijskim. Vrijedno smo radili u skladu s tim našim “NE” nacionalistima i s onim našim, referendumskim “Da” građanskoj Bosni i Hercegovini. Upravo u tonu borbe za građansku Bosnu i Hercegovinu treba čitati i prijedloge naših ustavnih promjena prema kojima se osigurava da kolektivna i individualna prava ne budu zapreka jedna drugima pri njihovom ostvarivanju.

Odrednicama Bosne i Hercegovine, kakve su date u referendumskom pitanju 1992. želimo vratiti istinsko značenje. Pod suverenošću podrazumijevamo da država i građani bez ikakvih vanjskih upliva upravljaju teritorijom na kojoj žive. Pod nezavisnošću podrazumijevamo da građani samostalno donose svoje životne odluke, bez uslovljavanja pripadnošću bilo kojem kolektivu – ideološkom, političkom, etničkom, vjerskom i sl. Pod cjelovitošću podrazumijevamo neupitnost granica Bosne i Hercegovine bez obzira na njenu unutrašnju administrativnu organizaciju. Pod ravnopravnošću – da svaka građanka i građanin Bosne i Hercegovine ima jednake mogućnosti i prilike za njihovo ostvarenje u svakom dijelu svoje zemlje bez obzira da li pripada narodu koji je u tom dijelu brojniji ili stranci koja je tu na vlasti.

Unatoč tome, svjedoci smo da se naš patriotizam nerijetko dovodi u pitanje. Našu otvorenost prema zajedništvu svih Bosanaca i Hercegovaca žele prikazati kao slabost. Neumornu borbu protiv korupcije i podizanje svijesti o zloupotrebama javnih sredstava predstavljaju kao skretanje teme s „državnih pitanja“.

Mi čvrsto stojimo u ubjeđenju da je briga za porodilje domoljublje, izgradnja kvalitetne infrastrukture borba za državu, a podizanje obrazovnih i kulturnih institucija odgovor na prijetnje njenom suverenitetu – da je plaćanje poreza patriotski čin, a korupcija akt izdaje.

Svjesni smo da će činiti sve da nas spriječe. Sijat će strah uz čiju su pomoć naučili pobjeđivati. Strah od drugog i drugačijeg, onog za kojeg kažu da nam misli zlo. Međutim, na našoj strani je nada i vjera u bolje, što je uvijek bilo jače od straha.

S druge strane, građanke i građani u sredinama u kojima smo na vlasti, ili smo doskora bili, s pravom smatraju da je sad bolje nego prije nas. Bolje je u Sarajevu i Tuzli, a bit će bolje i u cijeloj Bosni i Hercegovini! Jer nismo svi isti! Izborit ćemo se za ono za šta smo glasali 1. marta 1992. Za državu u službi građana, a ne stranačkih elita.

Odavno je bilo vrijeme za to. Odgađanja više ne smije biti.

S obzirom na novonastale geopolitičke okolnosti, krajnje je vrijeme i za euroatlantske integracije koje su jedina garancija dugotrajnom miru, sigurnosti i ekonomskom prosperitetu. Svi imamo kartu za put u takvo društvo. Ta karta je glasački listić, samo je moramo ispravno popuniti. Prvog marta 2022-ge, 30 godina kasnije, nemam nikakvu sumnju da je opet većina građana za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda BiH, i konstitutivnih i Ostalih. To moramo pokazati u oktobru.

Zajedno, građanski, i tačka.

Sretan vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!”