Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

EU osigurala osam miliona eura za projekte iz kulture i kreativnosti

l_8e4d692373d2cade7388f0dc3fc96067

Kulturna suradnja na zapadnom Balkanu, ali i sa zemljama članicama Europske unije, vodi snažnijim dobrosusjedskim odnosima i omogućava nastavak procesa pomirenja koji je regiji neophodan za budući razvoj

UNESCO, Britansko vijeće i Talijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS) zajedničkim snagama realiziraju četverogodišnji projekt “Kultura i kreativnost za zapadni Balkan” (CC4WBs), koji financira Europska unija u iznosu od osam milijuna eura.

U centru ove inicijative su kreativne industrije te pojačavanje društvenog i ekonomskog utjecaja kulturnog i kreativnog sektora u regiji, istaknuto je na predstavljanju tog projekta u Mostaru.

– Britansko vijeće jedan je od partnera na ovome projektu, zajedno s UNESCO-om i Talijanskom agencijom za razvoj, a projekt je financiran od Europske unije. Ono o čemu se ovdje radi je izgradnja kapaciteta u kreativnom i kulturnom sektoru kako bi napravili što efektivniju suradnju, s posebnim naglaskom na regiju. Pojedinci i udruge moći će aplicirati na grantove kako bi ih potaknuli na suradnju i da razvijaju ideje – izjavio je ravnatelj Britanskog vijeća za zapadni Balkan Peter Brown.

Kulturna suradnja na zapadnom Balkanu, ali i sa zemljama članicama Europske unije, vodi snažnijim dobrosusjedskim odnosima i omogućava nastavak procesa pomirenja koji je regiji neophodan za budući razvoj.

– Projekt bi trebao trajati četiri godine, financiran je od EU u iznosu od osam milijuna eura, a potrebno je naglasiti kako će 50 posto sredstava biti omogućeno kroz grantove. Ovo je značajna investicija u regiju, a njome također želimo pridonijeti regionalnoj suradnji – poručio je Brown.

Šef ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum govorio je o ciljevima projekta, istaknuvši kako je primarni zadatak povezivanje i jačanje povjerenja te procesa pomirenja kroz kulturu i kulturne industrije.

– Drugi cilj je jačanje sektora kulturnih industrija, posebno nakon pandemije koronavirusa, povezivanje kulturnih i kreativnih radnika širom regije, povezivanje unutar regije te povezivanje regije s EU. Treći cilj je korištenje kulturnog naslijeđa kao jedne vrijedne komponente koja nije dovoljno iskorištena i koja doprinosi socio-ekonomskom razvoju – naglasio je Šešum.

U okviru prezentacije projekta, koja je ranije održana u Sarajevu i Banjaluci, potencijalni korisnici sredstava upoznati su s procedurama pripreme aplikacije.

– Osam milijuna je namijenjeno regiji zapadnog Balkana, a od kvalitete projekata ovisit će gdje će se ti grantovi raspodijeliti. Bitno nam je da imamo kvalitetne aplikacije, a jedan od uvjeta je da to mora biti partnerstvo između različitih dijelova regije. Također, ono što želimo pospješiti je javno-privatno partnerstvo i smatramo da je ovaj projekt mogućnost da se taj segment pojača – zaključio je šef ureda UNESCO-a u BiH.

Lorenzo Donatelli iz Talijanskog veleposlanstva istaknuo je kako su kulturno naslijeđe i različiti kulturni izraza koji odlikuju zapadni Balkan, plodno tlo za povezivanje i suradnju stručnjaka iz kulturnog i kreativnog sektora

– Kao zemlja imamo veliku ulogu, ne samo u razvojnoj suradnji, nego i u kulturnom sektoru gdje smo jedan od glavnih partnera BiH. Čast je da imamo priliku biti protagonisti implementacije ovog projekta te da se upoznamo s mnogima koji žele razvijati sektor kulture i kreativnosti – ustvrdio je Donatelli.

Projekt “Kultura i kreativnost za zapadni Balkan” previđa objavljivanje više različitih otvorenih poziva za sudjelovanje, tijekom kojih će organizacije i pojedinci imati prilike da se prijave za stručno usavršavanje.

EU