Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Falatar: BiH treba Predsjedništvo koje se bori za investicije

borisa falatar

Povodom medijskih napisa o propasti jedne od najznačajnijih poslijeratnih investicija u Bosni i Hercegovini – ulaganja u Blok 7 Termoelektrane Tuzla, predsjednički kandidat Boriša Falatar je izrazio žaljenje zbog nemara i nesposobnosti vlasti da osiguraju ovu investiciju od strateškog značaja za Tuzlanski kanton i građane Tuzle.

“Čak i u situacijama kada uspiju da osiguraju inozemne investicije, naše vlasti nisu u stanju da ih realiziraju. Iako je oko gradnje bloka 7 u Termoelektrani Tuzla postojao najširi konsenzus stručnjaka, pa i politička podrška, Vlada FBiH nije uspjela da u predviđenom roku okonča procedure neophodne za garancije investitorima.

Iako se već deset godina različiti sazivi Vlade FBiH angažuju oko investicija u tuzlansku termoelektranu, njeni dotrajali blokovi ostaju izvor zagađenja, ali i nesigurnosti u energetsku održivost Bosne i Hercegovine.

Nažalost, članovi Predsjedništva se u ovom sazivu uopće nisu bavili ovom temom. Ja smatram da je propast investicija u bosanskohercegovački elektroenergetski sektor ogledni primjer nepostojanja bh. ekonomske diplomatije. Kada budem član Predsjedništva, neću dozvoliti da investicije u najvrijedniji sektor u Bosni i Hercegovini ovise o lijenosti sekretara parlamenata.”