Predsjednik Naše stranke

Forto: BiH je jedina država na svijetu u kojoj vlast blokira samu sebe

forto nasa_stranka fena (1)

Govoreći o federalnom nivou, kazao je da je Klub naše stranke najglasniji u Parlamentu Federacije BiH. Kritikovao je i rad Vlade FBiH ističući da ministri između sebe ne smiju razgovarati

Predsjednik Naše stranke Edin Forto ocijenio je da je 2021. godina bila mnogo teža nego što su svi očekivali, ističući da je Bosna i Hercegovina jedina država gdje vlast blokira rad institucija.

Govoreći o radu Naše stranke u proteklog godini na novogodišnjoj pres-konferenciji, Forto je kazao da je ponovo formirala vlast u Kantonu Sarajevu te da je sudjelovala u uspostavi Vlade Tuzlanskog kantona.

Smatra da je djelovanje Naše stranke na državnom nivou u svojstvu opozicije u protekloj godini pokazalo da su promjene ipak moguće.

– Da smo dio vlasti na državnom nivou, pola ovih stvari zbog kojih strahujemo se ne bi dešavale. Jako je bitno da ne izgubimo dimenziju državnog djelovanja, budući da se Naša stranka uglavnom veže za KS – istakao je.

Forto tvrdi da je Bosna i Hercegovina jedina država na svijetu u kojoj vlast na državnom nivou blokira samu sebe, jer je obično opozicija koja to radi.

– Oni su koalicijski partneri koji ne znaju da rade svoj posao. Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tretiramo kao sigurnosnu prijetnju državi, a ostale kao nesposobnu vlast koju ćemo smijeniti u oktobru 2022. godine – kazao je Forto.

Govoreći o federalnom nivou, kazao je da je Klub naše stranke najglasniji u Parlamentu Federacije BiH. Kritikovao je i rad Vlada FBiH ističući da ministri između sebe ne smiju razgovarati.

– To je Vlada koja ima četiri upražnjena mjesta i koja se ne može dogovarati oko ničega, osim da poveća cijenu struje i plina, kako bi pokrili loše upravljanje – kazao je.

Koaliciju Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice je okarakterisao kao najčvršću od kraja rata te je kazao da vrlo koordinirano djeluju.

Forto naredne godine očekuje da politički model koji su započeli s partnerima, Narodom i Pravdom i Socijaldemokratskom partijom, ‘izvezu’ u ostatak BiH.

– Vrlo je bitno da matematičke kolacije budu zamijenjene programskih koaliranjem i time bi promijenili situaciju u državi – istakao je.

Forto smatra da je kampanja za opće izbore 2022. godine već počela te da je vrlo agresivna, posebno se referirajući na poziciju, ali je naglasio izrazito odgovorno ponašanje opozicije iz oba entiteta.