premijer vlade ks

Forto najavio kupovinu 20 novih trolejbusa i proljetnju akciju čišćenja KS

edin forto

Pozvali su medije, nevladine organizacije i građane na saradnju, da ukazuju na probleme ali i da ponude rješenja

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je kupovinu 20 novih trolejbusa u vrijednosti od 10 miliona eura koji će već ove godine biti na sarajevskim cestama.

Predstavnicima nevladinog sektora i novinarima premijer Forto danas je s ministrima prezentirao 100 dana rada Vlade, te podsjetio na zakone koji su doneseni. Najavio je realizaciju niza konkretnih projekata, a jedan od tih projekata je kupovina novih trolejbusa.

Forto je podsjetio da su posljednji novi trolejbusi kupljeni 1983. godine, dakle pred Olimpijadu, a od tog vremena do danas uglavnom se vozni park zanavlja polovnim, dotrajalim trolejbusima i tramvajima.

– Stoga je Vlada Kantona Sarajevo pokrenula proceduru kupovine 20 novih trolejbusa u vrijednosti od 10 miliona eura i već ove godine bit će na cestama – kazao je Forto i dodao da time žele javnosti pokazati da su odlučni unaprijediti javni prijevoz u KS-u.

Pored ostalog najavio je i veliku akciju proljetnog ‘ čišćenja Kantona Sarajevo koja će početi 22.aprila na Međunarodni „Dan planete Zemlje“ i trajat će 60 dana.

– U okviru akcije će biti otvoreno 600 radnih mjesta samo za radove na čišćenju, a bit će uključene sve komunalne firme – kazao je Forto i dodao da će to biti ‘dubinsko’ čišćenje grada u okviru kojeg će biti uklonjeni plakati, nezakonita odlagališta smeća, grafiti na fasadama zgrada, a čistit će rijeku Miljacku.

Naglasio je da je Vlada Kantona Sarajevo reformski proces započela individualno. Najprije su se nosioci javnih funkcija odrekli beneficija koje su do sada imali, smanjena su primanja imenovanih dužnosnika, ukinuto je diskreciono trošenje sredstava premijera.

Tokom proteklih 100 dana, Vlada je pripremila Prijedlog zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u KS koji će biti razmatran na sljedećoj sjednici Skupštine KS.

– Princip Vlade KS je potpuna transparentnost i nulta tolerancija za korupciju. Taj zakon znači da svaki imenovani dužnosnik KS stavlja javni interes ispred privatnog interesa. Otvorit ćemo svoje bankovne račune i imovinu javnosti na uvid. Tako će znati kako se kreće naša imovina tokom našeg mandata. To će će uvesti kulturu djelovanja u javnom prostoru – naglasio je Forto.

Uz pomoć Razvojne agencije UN, rekao je, pokrenuto je nekoliko projekata energijske efikasnosti, posebno utopljavanje javnih zgrada, a Vlada je pripremila 15 objekata – i već u maju ove godine će 15 skela biti postavljeno.

– Sve lokalne zajednice koje su aplicirale za projekt energijske efikasnosti, utopljavanje škola, Vlada će realizirati. Naša saradnja s lokalnim zajednicama je potpuno prevazišla politiku – naglasio je Forto i dodao da će također biti realizirani projekti utopljavanja individualnih objekata, a tu će prednost imati osobe koje su u socijalnoj potrebi.

Donesena je odluka o poticajima za poljoprivredu, kao i odluka o uspostavi registra uposlenika u javnim institucijama, njih oko 25.000 osoba, što je, kako je Forto rekao prvi put u historiji KS da javnost bude upoznata s onima koji im služe.

Najavio je i da će biti uspostavljen i institut revozora koji će nadgledati konkursnu proceduru, a bit će objavljeni registri koncesija što znači uvid u javnu upravu.

Vlada će nastaviti realizaciju dobrih projekata koje je započela prethodna vlada, poput izgradnja prve transferzale, rekonstrukcija pruge i kupovina novih tramvaja.

– Sve dobre projekte koje je prethodna vlada započela mi ćemo dovršiti. Mi smo Vlada svih ljudi u ovom Kantonu a ne samo onih koji su nas izabrali – zaključio je premijer Vlade KS Edin Forto podnoseći javnosti izvještaj o 100 dana rada Vlade KS.

Također su danas i ministri u Vladi KS, ministar finansija Amel Kovačević, ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić, ministrica pravde i uprave Lejla Brčić, ministar privrede Haris Bašić, ministar saobraćaja Adnan Šteta, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, ministar za boračka pitanja Ismir Jusko, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Malik Garibija, ministrica zdravstva Amela Sofić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić ukazali su na važnost reformi koje je Vlada KS na čelu s premijerom Fortom započela.

Pozvali su medije, nevladine organizacije i građane na saradnju, da ukazuju na probleme ali i da ponude rješenja.