Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

došli im na noge

Forto o tajnom vakcinisanju u zgradi Vlade KS: Svugdje u svijetu vlada ima prioritet

fortopresica (1)

To je bio jedan četvrtak u julu gdje smo u konsultacijama sa medicinskim radnicima odlučili da se vakcinišemo i oni su došli u zgradu Vlade KS gdje je jedan dio završio vakcinaciju

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao je danas press konferenciju. Govorio je, između ostalog, i o vakcinaciji članova Vlade Kantona Sarajevo zbog čega su u proteklom periodu bili izloženi kritikama.

“Svugdje u svijetu, bar što smo mi primijetili, Vlada ima prioritet u vakcinaciji. Naš Krizni štab i naš ministar zdravstva je insistirao da u najžešćem napadu u trećem valu se cijela vlada vakciniše kako ne bismo ostali bez vlade, bez kvoruma, da ne možemo donositi najvažnije odluke. U tom trenutku članovi vlade su odlučili da se ne žele vakcinisati jer je to bio trenutak kada vakcine nisu bile dostupne i kada veliki broj građana je insistirao da dobije vakcinu kojih nije bilo”, kazao je Forto.

Kako je naveo, puna četiri mjeseca kasnije, u trenutku kada su imali informacije o dolasku većeg broja vakcina, tada su odlučili da se vakcinišu.

“Ono što je možda bila naša greška je činjenica da to nismo uradili javno i to iskoristili kao promociju ne znajući koliko će brzo stati ova dobrovoljna vakcinacija. To je možda naša greška što nismo iskoristili za promociju. Ali, nismo bili u sumnji da u julu, kada je broz zaraženih pao na nulu, da je u redu bilo da se vakcinišemo”, dodao je Forto.

O ministrima koji su se vakcinisali u zgradi Vlade KS je kazao:

“Jedan dio vlade se vakcinisao na svom radnom mjestu odmah nakon sjednice vlade. To je bio jedan četvrtak u julu gdje smo u konsultacijama sa medicinskim radnicima odlučili da se vakcinišemo i oni su došli u zgradu Vlade KS gdje je jedan dio završio vakcinaciju. Trebali smo otići na Zetru, slikati se i objaviti”, dodao je Forto.

Oglasio se KO SDA: Pozivamo načelnike Trojke da odgovore jesu li se i oni u tajnosti preko reda vakcinisali kao i Vlada KS

“Nakon što su pod pritiskom javnosti premijer Vlade KS Edin Forto i njegovi ministri priznali da su se u tajnosti vakcinisali preko reda, i to neki od njih u svojim kancelarijama birajući vakcine koje su preporučene onkološkim pacijentima, nove informacije govore da su se i načelnici tzv. Trojke u Sarajevu vakcinisali prije građana. Očito je afera vakcinisanja preko reda u Sarajevu mnogo veća od onog što je javnost sumnjala i uključuje većinu kadrova Trojke kao i članove njihovih porodica i prijatelje.

Smatramo sramnim da vlast u Sarajevu proces vakcinacije vodi elitistički i tajno favorizujući svoje ministre, načelnike, saradnike, prijatelje, drugove i podobne “nezavisne analitičare” a na štetu građana od kojih su neki i onkološki pacijenti. Jesu li ovoj vlasti životi premijera, ministara i načelnika važniji od života građana i pripadnika rizičnih skupina?

Stoga, pozivamo načelnike Trojke u Sarajevu da odgovore jesu li se u tajnosti i preko reda vakcinisali prije građana i rizičnih skupina. Također, pozivamo načelnika općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića da odgovori je li u svojoj privatnoj ordinaciji Pfizerom vakcinisao i svoje prijatelje i drugove. Ukoliko se navedene informacije pokažu tačnim ostavke i krivična odgovornost je najmanje što javnost i građani Sarajeva očekuju”, stoji u saopštenju Kantonalnog odbora SDA.