Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer KS

Forto preuzeo odgovornost: “Jazz Fest se neće održati zbog administrativne greške”

forto

“Uprkos naporima da grešku prevaziđemo i obezbijedimo zasluženo finansiranje jednog od simbola sarajevske kulturne ponude, poštujem odluku rukovodstva Jazz festa i preuzimam odgovornost za ovaj presedan”

Nakon objave direktora Jazz Festa Edina Zubčevića da je ova manifestacija otkazana “zahvaljujući odluci ministra kulture i sporta KS”, oglasio se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i preuzeo odgovornost.

“Tužno je da se sarajevski Jazz fest neće održati u ovoj godini zbog administrativne greške u Ministarstvu kulture. Uprkos naporima da grešku prevaziđemo i obezbijedimo zasluženo finansiranje jednog od simbola sarajevske kulturne ponude, poštujem odluku rukovodstva Jazz festa i preuzimam odgovornost za ovaj presedan.

Istovremeno, ova epizoda pokazuje nelogičnost pri odlučivanju o finansiranju projekata iz oblasti kulture. Umjesto da procesom upravljaju državni službenici, možda je došlo vrijeme da u Sarajevu zaživi fond za kulturu i kinematografiju, kojim će upravljati stručnjaci iz polja kulture. Možda je vrijeme da dodjela sredstava, osim po formalnim i administrativnim kriterijima, krene po jasnim, unaprijed objavljenim kvalitativnim kriterijima po uzoru na najbolje prakse iz regije i EU.

Današnju praksu dodjele sredstava smo kao vlada naslijedili, ali to nije razlog da takva praksa i ostane.

Jačanje kulturne ponude u Sarajevu ostaje jedno od ključnih opredjeljenja ove vlade”, objavio je Forto na Facebooku.