Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska ambasadorica u BiH govorila o klimatskim promjenama

Claire-Bodonyi111

Uoči međunarodne konferencije o klimi COP21, koja će se krajem novmebra održati u Parizu, francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi vodila je večeras u Mostaru debatu o klimatskim promjenama na kojoj je naglasila kako se Francuska, koja predsjedava konferencijom, nada uspjehu u pregovorima među državama te da pitanje finansija, koje je označila kao glavni problem, neće spriječiti bolju budućnost za sve naraštaje.

“Upravo je pitanje finansiranja energetskih promjena pitanje koje ostaje s najviše nedoumica. Nadamo se uspjehu u pregovorima među državama jer je u pitanju budućnost svih nas i pitanje finansija ne bi trebalo da nas spriječi da nađemo načina da osiguramo bolju budućnost za sve“, ustvrdila je Bodonyi.

Zbog važnosti konferencije čitav francuski diplomatski aparat krenuo je s aktivnostima kako bi države i njihova društva upoznao s izazovima i važnošću klimatskih promjena, kazala je ambasadorica u izjavi za Fenu, naglasivši pritom kako se razgovori o klimatskim promjenama ubrajaju među najteže razgovore zbog toga što “moramo mijenjati naše ponašanje i uvesti neophodne promjene“.

“To znači da ne možemo više živjeti kao do sada, a u isto vrijeme znamo da se ne želimo odreći komfora… Izazov je u tome da pronađemo način kako ćemo uvesti promjene u našim životima kako bismo drugačije živjeli, no isto tako i dalje dobro živjeli“, izjavila je Bodonyi.

Ona smatra kako živjeti drugačije znači okrenuti se drugačijim energijama koje su sada veoma skupe te da je jedan od izazova, koji je veoma opasan i na kojima padaju razgovori o klimatskim promjenama, upravo financiranje prijelaza s jednog energetskog izvora na drugi.

Podsjetila je i na dokument o klimatskim promjenama koji je prošle sedmice usvojen u Bonnu, a za koji smatra kako će poslužiti kao osnova za promjene koje treba uraditi, kao i odluke koje treba donijeti po pitanju klimatskih promjena.

Osvrnula se i na BiH, koja je, kako je kazala, nažalost prošle godine iskusila efekte klimatskih promjena kada su je zadesile velike poplave.

Tokom svog boravka u Hercegovini francuska veleposlanica razgovarala je s poduzetnicima koji posluju s francuskim firmama te posjetila škole u kojima se uči francuski jezik, gdje je govorila o francuskoj kulturi i sveučilištima.