FTV: Manipulacijama i zloupotrebama urednica Zaklan izvrgnuta osudama javnosti

bhrt-ftv-sivi-dom

U našu redakciju stiglo je reagovanje Federalne TV na tekst koji smo objavili, a vezan je za komunikaciju nedavno otpuštene novinarke te kuće Sanite Konjalić i šefice DESK-a FTV-a Amre Zaklan. Regovanje vam prenosimo u cijelosti i bez ikakvih uredničkih intervencija.

– Poštovani, u skladu sa članom 7. Kodeksa za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, molimo vas da objavite demanti na tekst objavljen na vašem portalu 12. novembra ove godine pod naslovom:

„Objavljujemo poruke koje je novinarka FTV-a dobila od šefice deska: „Pazi šta pričaš“, u kojem se grubim manipulacijama i zloupotrebama privatne komunikacije nastoji ime urednice Amre Zaklan dovesti u kontekst kršenja novinarskih sloboda, pa i radnih prava, kao i nepostojećeg političkog konteksta.

Na ovaj način urednica Zaklan je izvrgnuta osudama javnosti. U ovom slučaju može samo biti riječi o brutalnoj zloupotrebi, kao i kidanju iz konteksta privatne komunikacije iz mjeseca avgusta ove godine, a što je puno prije događaja na koje se referira kolegica Sanita Konjalić u tekstu vašeg portala i prekida njezine honorarne saradnje sa Federalnom televizijom.

Konkretno, riječ je o komunikaciji naše urednice Amre Zaklan vezane za prilog „Organi umrlih…“ (kompletnu prepisku dostavljamo u prilogu).

Gospođici Konjalić urednica Federalne televizije je prenijela pohvale, a potom nevezano za isti prilog dala kolegijalnu sugestiju u pogledu narušenih međuljudskih odnosa između nje i pojedinih članova redakcije.
To nikako nije urednička naredba ili prijetnja, kako se želi obmanuti javnost. Konjalićeva nikada nije pokazivala sposobnosti za timski rad, te je tako imala problema u komunikaciji sa kolegama, što je dovodilo do tenzija unutar redakcije. Urednica DESK-a FTV-a, skretala joj je pažnju, vodeći računa o važnosti dobrih međuljudskih odnosa.

Radi pravilnog informisanja javnosti, a budući da ste istu objavili na iskrivljen način, dostavljamo vam komunikaciju kolegice Konjalić sa urednicom Amrom Zaklan na način kako je ona nastala, kojim povodom i u kojem periodu. Poslovodni odbor, kao i urednik Informativnog programa, kolegici Konjalić su saopštili zbog čega prekidaju saradnju.

Osim toga, samo radi javnosti, naglašavamo da do prekida honorarne saradnje nije došlo zbog priloga o kojem govori kolegica Konjalić, nego zbog nemogućnosti rada u timu”, stoji su regovanju FTV-a.