Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

FUP traži saslušanje ambasadora BiH, inspektor Mušinović napravio službenu zabilješku

Photo: Dejan Rakita/Pixsell Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Bojan Vujić i Milorad Dodik

Federalna uprava policije uputila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zahtjev u kojem je zatraženo da se sasluša ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić koji je u svom izlaganju tvrdio da je BiH “najopasniji izvor terorizma u Evropi”.

Vujićevo izlaganje o “terorizmu”

U zahtjevu se navodi kako su iz sredstava javnog informisanja upoznati kako se ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić dana 12. marta 2024. godine, u svojstvu bosanskohercegovačkog ambasadora, obratio na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava i iznio tvrdnje kako je „Bosna i Hercegovina najopasniji izvor terorizma u Evropi“, kao i da je „priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH“. Vujić je također rekao da na sjednici Vijeća prisustvuje kao ambasador „zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi iz BiH“, da „izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa“, da su „počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada poslednjih decenija imali značajne veze sa BiH“ i tako dalje.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navode ambasadora BiH Bojana Vujića koje negativno utječu na ugled Bosne i Hercegovine i kredbilitet službi sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou. Članom 3. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH definisani su unutrašnji poslovi iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a posebno je u stavu (1) navedeno sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma.

FMUP/FUP ne raspolaže s navedenim informacijama

S obzirom na sve navedeno, a posebno zbog činjenice da ovo ministarstvo ne raspolaže informacijama i ne može potvrditi tačnost navoda o BiH kao „najopasnijem izvoru terorizma“, a koje iznosi ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, potrebno je da Odjel za borbu protiv terorizma u FUP-u, upozna Tužilaštvo Bosne i Hercegovine s tvrdnjama i navodima koje je iznio ambasador BiH Bojan Vujić, odnosno da se ambasador BiH Bojan Vujić, putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonom, pozove da pristupi u službene prostorije FUP-a kako bi pojasnio navode i tvrdnje koje je iznio na 55. sjednici Vijeća za ljudska prava, te da organu nadležnom za sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma dostavi dokaze koji potkrepljuju tačnost navoda o terorizmu u Bosni i Hercegovini”, naveli su iz FUP-a u zahtjevu koje su uputili Tiužilaštvu BiH.

Ističu kako “ovo ministarstvo ne raspolaže podacima o postojanju i širenju terorističkih grupa u entitetu FBiH potrebno je posebno voditi računa o tome da li je ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić svoje izlaganje bazirao na temelju saznanja o potencijalnim terorističkim grupama koje djeluju na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a što je moguće utvrditi tek nakon obavljanja informativnog razgovora s licem Bojan Vujić”.

Ima li elemenata krivičnog djela u Vijućevoj izjavi?

“Ističem da su krivična djela „Terorizam“, „Finansiranje terorističkih aktivnosti“, „Javno podsticanje na terorističke aktivnosti“, „Vrbovanje radi terorističkih aktivnosti“, „Obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti“ i „Organizovanje terorističke grupe“ krivična djela kažnjiva prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a za koja su nadležni Sud Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. ​

Posebnu pažnju skrećem na dijelove izjave ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića o tome da je „većina ovih opasnih pojedinaca odgajana u muslimanskim šerijatskim enklavama u Bosni i Hercegovini“, „radikalnim islamističkim elementima“, „sprečavanje islamističke politike u zemlji“ te da je „potrebno, prije svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji“. 

Na naprijed navedeno skrećem pažnju kako bi se utvrdilo da li u izjavama ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića postoje i elementi počinjenja krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“. Predmetnu službenu zabilješku dostavljam na znanje i nadležno postupanje”, navodi se u službenoj zabilješci federalnog inspektora Ervina Mušinovića koju je uputio direktoru FUP-a Vahidinu Munjiću. Ista je proslijeđena Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo, izlaganje ambasadora BiH pri UN-u Bojana Vujića na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma, izazvalo je burne reakcije. Zatražena je njegova ostavka a iz Ministarstva vanjskih poslova BiH rečeno je kako je Vujić zloupotrijebio svoju poziciju.