Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Pavlović negirao krivicu za širenje mržnje, sudit će mu se

pavlovic posteri mladica
Pavlović ne smatra da je lijepljenje plakata s likom zločinca Mladića po Srebrenici širenje mržnje

S obzirom da je negirao krivicu, Pavloviću će u narednom periodu početi suđenje

Vojin Pavlović izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja osobe osuđene za ratne zločine.

S obzirom da je negirao krivicu, Pavloviću će u narednom periodu početi suđenje.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je 10. marta 2023. godine u Bratuncu postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, s porukom: “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”.

“Svjestan, i kao predsjednik Upravnog odbora Udruženja ‘Istočna Alternativa” Repubilike Srpske sa sjedištem u Bratuncu…, kao i stanovnik Bratunca, da navedenom radnjom veliča lice Ratka Mladića”, navodi se u optužnici i podsjeća da je Haški tribunal osudio Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Ovom radnjom, kako se navodi, Pavlović je izazvao uznemirenost i strah dijela stanovnika na tom području.

Poznat po veličanju osuđenih ratnih zločinaca i negiranju genocida, predsjednik Istočne alternative Vojin Pavlović tada je kazao da “ovim srpskim velikanima čestita rođendan” te je zločincu Ratku Mladiću poželio brz oporavak i skori dolazak u Republiku Srpsku. Miloradu Dodiku, čiji je lik stavio na plakat zajedno sa zločincom Mladićem također je zaželio tada sretan rođendan s nadom “da istraje na otcjepljenju RS i spajanju matičnoj Republici Srbiji”.