Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ohr

Bošnjaci napustili sjednicu Doma naroda, Schmidt upozorava: BiH skreće sa evropskog puta

Christian Schmidt
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Christian Schmidt

Svih pet delegata Kluba Bošnjaka odlučili su da ne učestvuju u nastavku sjednice

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt podsjetio je članove Parlamenta Bosne i Hercegovine da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije.

– Visoki predstavnik, kao čuvar Dejtonskog sporazuma, ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu. Visoki predstavnik naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta – poručio je Schmit.

Podsjećamo, sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je prekinuta.  

Želimir Nešković (SDS), delegat u ovom domu, ponovo je zatražio da na dnevni red današnje sjednice Doma bude uvršten njegov prijeldog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji je ponovo uputio u proceduru prije nekoliko dana. Prijedlog je, na kraju, i uvršten u dnevni red.

Klub Bošnjaka je ragovao napuštanjem sjednice. Svih pet delegata Kluba Bošnjaka odlučili su da ne učestvuju u nastavku sjednice.

“Ovo je zakon koji udara u temelje Bosne i Hercegovine, molio sam da ne predlažete takav zakon, te da ne podržavate njegovo uvršavanje na dnevni red. Naš odgovor je ovo”, poručio je delegat Šefik Džaferović, napustivši sjednicu sa drugim delegatima.

Time je nestalo kvoruma za održavanje sjednice i član Kolegija Doma, Kemal Ademović, proglasio je njen kraj.

Dodik najavio

Ranije je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u više navrata govorio kako “strane sudije moraju otići” te je najavio da će u aprilu, nakon što BiH dobije zelen isjvetlo za otvaranje pregovora sa EU, zakon o Ustavnom sudu biti na dnevnom redu.