Galijašević zatražio preispitivanje odluke o gradnji hidroelektrane na Uni

una-rijeka

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević zatražio je od predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihaća da sazove vanrednu sjednicu na kojoj bi se, kako je kazao, trebala preispitati, a potom staviti van snage odluke o saglasnosti za pokretanje dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica na rijeci Uni.

Gradsko vijeće Bihaća je u srijedu 15. jula, sa 16 glasova za, 10 protiv i 2 suzdržana, dalo saglasnost za pokretanje postupka dodjele koncesije za mHE na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica.

Galijašević je za AA da očekuje kako će prijedlog o sazivanju vanredne sjednice biti odobren te da će ona biti održana u periodu od utorka do petka naredne sedmice.

“Treba staviti odluku van snage i preispitati je. Moj stav je da treba otvoriti raspravu i vidjeti da li je nešto štetno ili nije. Rođen sam na obali Une, meni o njenim ljepotama ne treba govoriti, treba vidjeti koje su koristi od Nacionalnog parka. Mi već imamo centralu na rijeci Uni, ta centrala je spasila ovaj grad koji se napaja iz pravca Prijedora većinom, ne treba bježati od razgovora”, kazao je Galijašević u razgovoru za AA.

Prema njegovim riječima, dio građana Bihaća nije podržao prijedlog o gradnji hidrocentrala na Uni ali “njima kao i javnosti treba prenijeti pravu istinu”.

“Mi ne utičemo na koncesiju, javni poziv provodi kantonalna vlada, mi u tom pogledu gotovo da i ne učestvujemo, a to se politizira”, zaključio je Galijašević.

Sa druge strane, reakcije na odluku Gradskog vijeća Bihaća nevladinih organizacija i građana proteklih dana bile su negativne i oštre.