Genjac na Krugu 99: Teško govoriti kada će Brisel odgovoriti na bh. aplikaciju

BiH

genjac 992

Bosna i Hercegovina sutra, 15. februara, predaje aplikaciju za članstvu u Evropsku uniju (EU) nakon čega slijedi čekanje odgovora iz Brisela o ocjeni sposobnosti i spremnosti BiH za punopravno članstvo u evropsku porodicu, rekao je član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

Govoreći o temi “Šta slijedi nakon aplikacije BiH u članstvo u EU?” na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Genjac je istakao da je teško govoriti o vremenskom periodu kada bi Brisel mogao odgovoriti na bh. aplikaciju.

genjac 99

“Nakon predaje zahtjeva, Brisel bi trebao odgovoriti dostavljanjem upitnika BiH. Vrlo je teško govoriti o trenutku kada će nam Brisel dostaviti upitnik jer mislim da najviše zavisi od toga koliko će ti pregovori oko tradicionalne trgovine trajati. Mislim da prije dostavljanja upitnika u Briselu treba pogledati šta je sa uslovima koji su već odavno postavljeni. Nije realno očekivati taj odgovor prije nego što riješimo nesporazume oko mehanizma koordinacije, prije nego što riješimo pitanje takozvane tradicionalne trgovine, prije nego objavimo rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine i da nastavimo provoditi reformsku agendu”, rekao je Genjac.

Kada je riječ o popisu stanovništva koji je proveden 2013. godine, a čiji rezultati još uvijek nisu objavljeni, Genjac je naglasio kako su oni provedeni u potpunom skladu sa međunarodnim standardima stoga rezultate treba očekivati u skorije vrijeme.

“Drugog dana nakon predaje aplikacije treba staviti prst na čelo i početi razmišljati šta oko uslova. Mislim da, što se tiče popisa stanovništva, imamo stavove Međunarodne posmatračke misije. Popis je proveden u skladu sa standardima. Mislim da je realno očekivati u naredih mjesec dana da se počne objava rezultata popisa. Moramo mukotrpno pregovarati sa Briselom oko tradicionalne trgovine. Mislim da treba tražiti prostora za kompromis. Ne smijemo napraviti grešku, zaštiti domaću proizvodnju”, istakao je Genjac.

genjac 993

Osvrnuo se i na postojanje Javnog radio-televizijskog servisa u BiH i o navodnim prijedlozima da se program državnog emitera BHRT-a transformiše na tri kanala koji će izvještavati na tri jezika konstitutivnih naroda u BiH.

“Najave o formiranju na tri kanala u okviru BHRT-a su najave ukidanja BRT-a i naravno to je apsolutno neprihvatljivo, protuzakonito i udar je na državu BiH. Ne postoji država na svijetu bez svog državnog kanala. Država bez takvog kanala ne bi bila prihvatljiva EU”, poručio je Genjac.