Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gornjovakufski vijećnici razmatrali sigurnosnu situaciju u gradu

vijece gornji vakuf

Općinsko vijeće Gornjeg Vakufa/Uskoplja zabrinuto je zbog trenutne sigurnosne situacije u tom gradu.

Na posebnoj sjednici, koja je bila posvećena ovom pitanju, predloženo je održavanje sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona o istoj temi, te održavanje javne rasprave i preispitivanje postojeće kaznene politike.

Također, vijećnici su izrazili nadu da će rad MUP-a SBK-a i pravosudnih organa u narednom periodu biti efikasniji.

Ove institucije su pozvali da ubrzaju rasvjetljavanje svih krivičnih djela, koja su registrirana na teritoriji gornjovakufske općine i da, shodno zakonu, u što kraćem roku podnesu izvještaj o postignutim rezultatima.

Održavanje sjednice inicirala je OO SDA Gornji Vakuf, smatrajući da je pitanje sigurnosne situacije kulminiralo nedavnim prijetećim porukama načelniku Seadu Čauševiću.

Dopis, koji je upućen Vijeću iz ove stranke, sadrži spisak deset težih krivičnih djela koja su, u posljednje tri godine, prijavili građani Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Pored pokušaja iznude, ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja, zabilježena su krivična djela razbojništva, silovanja, paljevine automobila i dr.

Veliki broj počinilaca ovih krivičnih djela policija je otkrila i privela, ali oni nisu adekvatno sankcionirani, što posebno zabrinjava građane, istaknuto je na sjednici.