Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani pitali ambasadoricu Cormack: Kako sa zombi političarima u EU?!

Maureen Cormack.jpg

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack odlučila je nakon političara saslušati i obične građane BiH. Na taj način je, kaže, dobila bolju predstavu o situaciji u zemlji, interesovanju građana, njihovim problemima i rješenjima kako bi BiH mogla krenuti naprijed prema EU integracijama i konačnoj stabilizaciji u svakom pogledu.

Građani su pitanja postavljali na Facebook stranici Ambasade SAD u BiH, a Fakus.ba je izdvojio najzanimljivije.

Enisa M: Mogu li Bosanci i Hercegovci očekivati podršku SAD prilikom ukidanja institucionalnih podjela naših građana na nekakve “konstitutivne”, kojima se krše ljudska prava, prebrojavaju krvna zrnca i guraju u torove? Također, možemo li očekivati podršku kako bismo ukinuli entitete jer ne želimo živjeti kao plemena? Običan čovjek nema problem s etničkim različitostima, samo je politika ta koja stanje održava na primitivnom nivou!

Cormack: Neki od vas su pitali o promjenama Daytona i da li postoji bolji način da se pružaju usluge građanima BiH. Dvadeset godina nakon rata, jasno je da se može postići značajan napredak i u okviru postojećeg Ustava ukoliko postoji politička volja. Zapravo, u prvih deset godina nakon rata smo svjedočili velikom napretku.

O balansiranju somuna i ćevapa

Dado J: Draga ambasadorice, šta radite kada ništa ne radite i da li možete “balansirati somun bez barem 4 kifle” i pojesti veliku porciju ćevapa?

Cormack: Prije svega, jako volim ćevape, posebno sa kajmakom – ali, nisam sigurna da li bih baš mogla pojesti veliku porciju ćevapa. A kad ne radim – e tad čitam, sviram klavir i volim da šetam sa svojim psom divnim planinama u blizini Sarajeva.

U više navrata su SAD nastojale pomoći BiH da poduzme reforme koji bi učinile vlasti efikasnijim i djelotvornijim. Uprkos kritikama, Dayton nikada nije bio prepreka tim promjenama – Ustav BiH sam po sebi predviđa mehanizam za njegovu promjenu. SAD vjeruju da građani BiH zaslužuju djelotvorniju vlast i spremne su da pruže podršku u nastojanjima da se ostvari taj cilj.

Zorica L: Da li Vi sa svojim aktivnostima možete uticati na smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji jer mislim da ne postoji tako razvijena privreda koja može to plaćati?

Cormack: Smatramo da je neophodna reforma javne uprave, te da je ovo još jedan od elemenata koji koči bh. privredu. Drago nam je što su u toku ozbiljni razgovori o Reformskoj agendi i mi aktivno podržavamo taj proces. Ono što je sada potrebno je da bh. lideri ovo pretvore u konkretne reforme.

Asim K: Zašto se ne ukinu kantoni u FBiH jer ta silna administracija guta cijeli budžet?

Cormack: Federacija uistinu ima kompleksnu strukturu vlasti i svima je dobro poznato kolika je budžetska dubioza u Federaciji. Na građanima BiH je da rade sa svojim političkim predstavnicima kako bi se identifikovali načini da se uprava napravi učinkovitijom. To treba uraditi u interesu svih građana BiH, a ne u interesu neke političke stranke ili nekog od konstitutivnih naroda. Samo prije nekoliko godina vodili su se ozibljni razgovori o ovoj temi, ali zbog nedostatka političke volje lidera, ova pitanja nisu rješena. Spremni smo raditi sa bh. liderima na poboljšanju života bh. građana.

Sabrija T: U slučaju referenduma u RS-u, šta će uraditi SAD kako bi zaštitile Deytonski sporazum. I Bog blagoslovio Ameriku!

Cormack: Naš stav u vezi sa predloženim referendumom je od početka konzistentan, kako po pitanju njegove zakonitosti, tako i po pitanju njegove svrhe. Zajedno sa međunarodnim partnerima jasno smo kazali da će biti posljedica ukoliko se referendum održi. Istovremeno, prihvatamo da je neophodna reforme pravosuđa. U stvari, svakodnevno radimo sa partnerima u BiH na otklanjanju manjkavosti i jačanju vladavine prava. Postoje produktivni načini za rješavanje ovog pitanja, ali referendum nije jedan od njih.

12243388_10153707247209431_4840005041065022099_nMilan S: Na koji način se mogu spriječiti izlivi radikalbog islama u BiH, a samim tim i terorističke akcije? Nedavno je Guardian pisao da se donacije za ISIL skupljaju u britanskim džamijama i idu u BiH, gdje je Islamska zajednica “povezana sa tim”.

Cormack: Prijetnje koje predstavlja nasilni ekstremizam su stvarne, bez obzira da li se radi o BiH ili New York City-u. Odbijamo direktno povezivanje Islamske zajednice sa prijetnjama koje predstavlja nasilni ekstremizam. Islamska zajednica u BiH je proaktivna i služi kao snažan institucionalni model u nastojanjima da se suprostavi nasilnom ekstremizmu. Loši ekonomski uslovi u BiH, međutim, su plodno tlo za destruktivni uticaj, bez obzira da li se radi o ultranacionalizmu ili vjerskom ekstremizmu. Ovo samo pokazuje koliko su značajne inicijative za provedbu reformi.

Saša M: Da li mislite da je pametna ideja da BiH postane članica NATO-a? Evo recimo Crna Gora očekuje pozitivan odgovor i pozivnicu za članstvo 1. decembra ove godine, a sama mogućnost takvog scenarija izazvala je nestabilnost jer je dvojici državnih poslanika skinut imunitet i optuženi su za pokušaj narušavanja državnog poretka. Može li se sličan scenario ponoviti i u BiH?

Maureen Cormack

Cormack: Smatramo da potpuna integracija u evro-atlantske strukture predstavlja pravi put za BiH. Sljedeći korak naprijed za BiH je aktiviranje MAP-a nakon knjiženja vojne imovine. NATO služi kao faktor stabilnosti u novim članicama, uz provedbu nekada teških reformi neophodnih za ispunjavanje uslova za članstvo. Ostalo je dosta nezavršenog posla kako bi se ispunili uslovi za članstvo, a mi ćemo nastaviti pružati podršku i snažno ohrabrivati jedinstvena nastojanja BiH na putu ka NATO savezu.

Šemso M: Sumnjam da ću dobiti odgovor, ali vrijedi probati. Uz dužno poštovanje, molim Vas da mi odgovorite na dva pitanja: “Da li i Vi živite u zabludi da je USA zemlja demokratije i negirate li da je rat terorizmu produkt Vašeg bivšeg predsjednika Buša?

Cormack: Hvala na Vašem pitanju. Ja zaista vjerujem da su Sjedinjene Američke Države demokratija, jedna od najboljih na svijetu i zemlja koja svaki dan radi na očuvanju naših demokratskih ideala — ali, to ne znači da svaka zemlja tumači demokratiju na jednak način. Terorizam je globalni problem koji je nastajao decenijama, a moja zemlja je u saradnji sa zemljama širom svijeta preuzela vodstvo u borbi protiv ove prijetnje.

O bh. političarima

Azer K: Je li Vam dosadno u BiH i smaraju li Vas ovi naši političari, koji kao da su izašli iz neke američke parodije na zombi temu?

Cormack: Nikada mi nije dosadno u BiH! Poslu nema kraja i jako je važan. SAD već 20 godina podržavaju BiH i naša predanost napretku u zemlji i dalje je snažna. Mada bih željela odgovoriti direktno da drugi dio pitanja, kao diplomatkinja, ja to ne mogu! Ono što mogu reći je da je BiH potrebna generacija političara koji su spremni okaniti se korupcije i ličnog politikanstva, i umjesto toga fokusirati se na stvaranje pozitivne budućnosti u BiH.