Grubeša prezentirao poslanicima Informaciju o stanju pravosuđa u BiH

BiH

grubes

Ministar pravde BiH Josip Grubeša danas je na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prezentirao Informaciju o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Kazao je da su Sud i Tužilaštvo BiH donekle opravdali svoje postojanje, ali očigledno nisu uspjeli stvoriti atmosferu da ih većina u BiH doživljava kao poštovanja vrijednu pravosudnu instituciju koja je neovisna i profesionalna.

Istaknuo je da nije spreman više okretati glavu od problema „do kojeg smo svi doveli“.

Po njegovim riječima, određene analize su pokazale da ne postoje nikakvi standardi kojima se Sud BiH rukovodio prilikom preuzimanja ili delegiranja predmeta.

Dodao je da ne postoji čak niti zajednički imenitelj koji bi mogao biti i nagovještaj mjerila ili standarda.

– Sve ovo opravdava davno izraženu bojazan da sadašnja formulacija člana 7. stavak 2. dovodi građane u nejednak položaj i svakako ne doprinosi porastu povjerenja u naše pravosuđe – smatra ministar Grubeša.

Istaknuo je da sve iznesene činjenice jasno poručuju da je njihova obaveza uspostaviti efikasan zakonski okvir za procesuiranje kaznenih djela, pogotovo najtežih kaznenih djela.

– Želimo povećati konkurentnost BiH u međunarodnim tokovima, želimo dovesti investicije u BiH, ali zato moramo prvo uspostaviti pravosuđe koje će garantirati pravični tretman svih koji se nalaze i koji posluju na teritoriji BiH – naglasio je ministar Grubeša.

Naveo je da je to nužno uzimajući u obzir i nastojanje BiH da se što prije priključi zemljama EU.

Govoreći o rezultatima rada, ministar Grubeša je iznio podatak da ukupan broj neriješenih građanskih, kaznenih, upravnih, izvršnih predmeta na sudovima u BiH s 31. decembrom 2016. iznosi 337.480, napominjući da u taj broj nisu uključeni takozvani komunalni predmeti. Uključujući komunalne predmete taj broj se povećava na 2.114. 405 predmeta.

Nakon uvodnog izlaganja ministra Grubeše uslijedila je poslanička rasprava o navedenoj informaciji.