Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izmjene Zakona o VSTV-u

Grubeša tvrdi da sada poštuje zamjerke EU oko jednog od ključnih zakona

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
03.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH. Josip Grubesa Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nakon što su u Parlamentu pale krajem maja, ministar je pustio u proceduru novi nacrt izmjena zakona. Iz VSTV-a su upozorili da bi bez tog zakona „godina mogla propasti”

Ministarstvo pravde BiH na čelu s ministrom Josipom Grubešom (HDZ) uputilo je u proceduru nove izmjene Zakona o VSTV-a nakon što su krajem maja one oborene u Domu Naroda Parlamentarne skupštine BiH, saznaje Fokus.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Inače, riječ je o jednom od ključnih uvjeta kako bi EU odobrila kandidatski status BiH, a agonija oko donošenja ovog zakona traje godinama. Na posljednjoj sjednici delegate SNSD-a oborili su izmjene ovog zakona, no svoj doprinos opstrukcijama dao je i ministar pravde Josip Grubeša jer ga je, uvjetno rečeno, dugo držao u ladici Ministarstva pravde.
Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je da se ponovo radi na izmjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, nakon što predložene izmjene i dopune nisu usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH.

I u samom obrazloženju Ministarstva pravde povodom puštanja u procedure nove verzije izmjena Zakona o VSTV-u ističe se da je Evropska komisija zahtijevala hitno postupanje,

– Međutim, pokazalo se nužnim ciljano poboljšati zakonodavni okvir i predložiti određene izmjene i dopune ovog Zakona kojima će se ponuditi hitne popravke, posebno u svezi s jačanjem integriteta nosilaca pravosudnih funkcija. Pored toga, postoji cijeli niz odredbi u važećem Zakonu koje se ne odnose na integritet, ali za koje je praksa pokazala da predstavljaju prepreku za efikasno funkcioniranje pravosuđa i za sam VSTV. Odlučeno je da se takve odredbe takođe moraju hitno uvrstiti u skup izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u – navode u Ministarstvu pravde.

Dakle, u osnovna pitanja koja su uređena u Nacrtu zakona, a koja zahtijevaju hitno usvajanje, navode iz Ministarstva, spada sljedeće: sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovini sudija i tužitelja, što uključuje i same članove VSTV-a te njihovu provjeru, funkcioniranje Jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTV-a, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune vezano za disciplinske prekršaje i disciplinske postupke koji se vode protiv sudija, tužitelja, članova VSTVa.

Iz Grubešinog ministarstva tvrde da je najnovniji tekst izmjena i dopuna zakona usklađen sa Mišljenjem Venecijanske komisije, koji je Vijeće ministara BiH utvrdilo na 41. sjednici održanoj 23.6.2021. godine.

Napominju i da je Evropska komisija dostavila “preliminarne komentare” na Prijedlog zakona koji je Vijeće ministara BiH utvrdilo, u kojim ističe da „postoji niz problematičnih pitanja, te je potrebno izvršiti značajne izmjene kako bi Nacrt zakona u potpunosti bio usklađen sa preporukama Evropske komisije. Te izmjene moraju prioritetno biti izvršene.“
Grubeša sada uvjerava javnost da je ovaj nacrt zakona usaglašen sa “preliminarnim komentarima” Europske komisije.

Treba podsjetiti i da su članovi VSTV-a na sjednici krajem maja izrazili bojazan da bi i ova godina “mogla propasti” zbog neusvajanja Zakona o VSTV-u u parlamentarnoj proceduri, te je usvojen zaključak da se krene sa inicijativnom prema Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine kako bi se usvojile izmjene i dopune.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija spomenuo je situaciju koja je nastala nakon presude Suda BiH kojom su poništeni normativni akti Vijeća o ocjenjivanju, uz obrazloženje da ono nije imalo.

Početkom juna su ambasadori SAD, EU, OSCE-a, zatim visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputili posebno pismo na adresu predsjednika i članova VSTV-a u kojem stoji ocjena kako to tijelo poseže za krajnje problematičnim kriterijima pri imenovanju sudaca i tužitelja, uključujući tu manipulacije etničkom pripadnošću kandidata za te pozicije.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine krajem juna ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane. Skupština RS-a usvojila je 13. decembra 2021. godine Deklaraciju o ustavnim principima te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima, a usvojena je i Informacija o prenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine.

NSRS je tada odlučio “povući saglasnost” na potpisivanje sporazuma o prenošenju određenih odgovornosti entiteta RS kroz uspostavljanje Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine te je zadužio Vladu RS-a da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Skupštinu RS-a zakon o VSTV-u ovog bh. entiteta.