Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžiemrić zatražio potporu OESS-a kako bi se izbjegla deložacija učenika

BiH

oess u travniku

Povrat zgrade travničke Gimnazije u posjed Vrhbosanskoj nabiskupiji i iznalaženje rješenja kako bi bila izbjegnuta deložacija učenika Mješovite srednje škole “Travnik”, jedna je od tema o kojoj je razgovarano danas u Travniku, na sastanku izaslanstva Misije OESS-a u BiH i načelnika Općine Travnik Admira Hadžiemrića.

Hadžiemrić je kazao novinarima kako je izaslanstvo, koje je predvodio zamjenik šefa Misije OESS-a u BiH Alexander Chuplygin, zamolio da izvrši dodatni pritisak na politiku na svim razinama, kako bi bio osiguran novac za nastavak izgradnje školske zgrade.

Podsjetivši na presudu Općinskog suda u Travniku koja predviđa deložaciju oko 1.000 učenika i profesora Mješovite srednje škole “Travnik”, Hadžiemrić je rekao da, nitko ne osporava povrat imovine Vrhbosanskoj nabiskupiji, ali da je, prvenstveno, potrebno igraditi školu i osigurati učenicima uvjete prikladne za 21. stoljeće.

– Zatražili smo podršku OESS-a i želimo da Federacija BiH i nadležne inistitucije SBŽ-a, također, sudjeluju i da hitno osiguraju sredstva za nastavak izgradnje škole. U međuvremenu, resorno Minstarstvo SBŽ-a treba zaključiti sporazum sa Nadbiskupijom i iznaći novac za plaćanje kirije, dok ubrzanim tempom ne završimo novu školsku zgradu. Drugog načina nema i ne mogu djeca izaći na ulicu i postati beskućnici. To nećemo dozvoliti – istaknuo je Hadžiemrić.

Na sastanku je, među ostalim, razgovarano o situaciji u kojoj se nalaze povratnici i pripadnici romske nacionalnosti, te, kako je kazao, zamjenik šefa Misije OESS-a u BiH Alexander Chuplygin, ostalim izazovima s kojima se suočavaju jedinice lokalne samuprave u kompleksnom administrativnom sustavu BiH.

– Pozdravljamo angažman Općine Travnik na usvajanju akcijskog plana za rješavanje problema s kojima se suočavaju Romi. Također, podržavamo prava ranjivih grupa stanovništva i zbog toga smo danas razgovarali o pitanju vodosnabdijevanja u mjestu Šišava, u kojem žive povratnici – istaknuo je.

Kako je kazao Chuplygin, Misija OESS-a očekuje da vidi daljnji napredak u općini Travnik koji će biti u interesu građana, te će u takvim aktivnostima nastavljati pružati potporu lokalnim vlastima.