Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžijanje o državnom trošku: Građani će platiti 67.000 KM da bi povlašteni na hadž

meka

Sklapanje ugovora između Ministarstva odbrane BiH i Islamske zajednice BiH u vezi s organizacijom putovanja pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na hadž u Meku predstavlja očito kršenje načela sekularne države i neopravdano rasipanje budžetskih sredstava, tvrdi Tarik Haverić, član Predsjedništva Naše stranke.

“Putovanje uposlenika Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga će koštati 67.000 KM; toliko će građani BiH platiti da bi neki ljudi izvršili svoju vjersku obavezu. Čak i da zemlja nije pred finansijskim kolapsom – a jest, čak i da vlasti ne troše novac svih građana iracionalno – a troše, ovaj čin bi svejedno predstavljao narušavanje principa sekularne države i neodgovorno rasipanje javnog novca.

b_141225030

A ako uzmemo u obzir porazan moralno-finansijski bilans stranaka koje trenutno vrše vlast, onda je ovaj njihov najnoviji potez nešto još gore od toga – potvrda da je voluntarističko tumačenje temeljnih načela pravne države kod njih postalo sistemska mjera”, kazao je Haverić.

“Da politička klasa ’uspješno bavljenje politikom’ ne shvata  kao uvećavanje javnog dobra nije ništa novo, kao ni to da ovakvim potezima negiraju onu BiH za čiju su nezavisnost glasali građani i građanke na referendumu.

S jedne strane, hiljade vjernika slabijeg materijalnog stanja moraju godinama da rade i štede da bi ostvarili svoj san, a s druge strane, šačici povlaštenih troškove snosi država

Posebno iznenađuje što islamske vjerske vlasti dopuštaju i štaviše potiču ovu očitu travestiju jednog islamskog farza, tj. hadža kao obaveze koja se izvršava ličnim doprinosom.

S jedne strane, hiljade vjernika slabijeg materijalnog stanja moraju godinama da rade i štede da bi ostvarili svoj san, a s druge strane, šačici povlaštenih državnih uposlenika koji, zbog visokih plata, to sebi ionako mogu da priušte, troškove snosi država”, zaključio je Haverić.