Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hajrudin Somun: Suštinsko pitanje odnosa Jevreja i Palestinaca je zemlja

hajrudin somun

Suštinsko pitanje odnosa Jevreja i Palestinaca nije vjera, ideologija ni religija već zemlja, teritorija, „jer ako nemate zemlju, gdje ćete imati državu, gdje ćete se školovati, raditi, voljeti…”.

To su riječi nekadašnjeg bosanskohercegovačkog diplomate i stručnjaka za Srednji istok Hajrudina Somuna.

Kao jedan od učesnika predavanja održanog večeras u Sarajevu povodom Dana zemlje i aktuelne situacije u Državi Palestini, Somun je zaključio da se izraelska politika prema Palestincima, dugoročno, obija o glavu samom Izraelu.

– Teška je hipokrizija prizivati zločine iz prošlosti (holokaust) da bi se opravdali današnji zločini – rekao je Somun.

Drugi predavač Zlatko Dizdarević, poznavalac prilika na Bliskom istoku, tvrdi da je ćutanje i nereagiranje (međunarodne zajednice) suštinski problem u palestinskom problemu.

– Palestinsko pitanje je pitanje opstanka međunarodnog poretka u mjeri u kojoj to planeta i ljudi zaslužuju – Dizdarevićeve su riječi.

Predavanje povodom Dana zemlje i Države Palestine organizirali su u Sarajevu Udruženje bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva Avdo Hebib je podsjetio da je to udruženje formirano prije 15-ak godina radi podrške palestinskom narodu u nastojanju da dođe do mira i slobode.

Učesnicima skupa obratili su se i predsjednik Palestinske zajednice u BiH Majed Maarouf te ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora.