BiH

Vijeće ministara

Hoće li danas konačno biti usvojen Nacrt budžeta i osiguran novac za izbore?

06/06/2022

Sinoć je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kazao da će danas biti donijeta odluka o finansiranju izbora

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija najavio je da će ovo državno tijelo na današnjoj sjednici razmatrati ovogodišnji budžet. Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. u proceduru je 27. maja uputio ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Prije sjednice bit će održan Kolegij na kojem će se razmatrati prijedlog ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se na dnevni red uvrsti i Odluka o izdvajanju 12,5 miliona KM za potrebe provođenja izbornog procesa Centralnoj izbornoj komisiji koja još uvijek nema osigurane finansije iako je zakonski rok bio 19. maj.

Sinoć je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kazao da će danas biti donijeta odluka o finansiranju izbora.

“Sutra će Savjet ministara donijeti odluku o finansiranju izbora po zahtjevu CIK-a. Time će biti završena saga u vezi s ovim pitanjem”, napisao je Dodik na Twittteru.

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. iznosi 1.073.600.000 maraka (oko 548 miliona eura). Tim dokumentom predviđeno je i izdvajanje sredstava za opće izbore koji su planirani za 2. oktobra.

Izborna komisija je zatražila 15,65 miliona maraka (oko osam miliona eura).

CIK je 4. maja donio odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora 2022. Shodno odredbama Izbornog zakona, nadležne bh. vlasti trebale su osigurati sredstva za izbore u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, ali to se još nije dogodilo.

Od tada su brojne međunarodne institucije pozvale na hitno usvajanje budžeta i stvaranje uslova za održavanje slobodnih i korektnih izbora u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.