Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zahvalila sudiji Periću

Hodžićeva advokatica kaže da je njen klijent osuđen za djelo koje mu nije stavljeno na teret

PXL_050423_99227912
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Mirna Avdibegović je potcrtala je kako je razočarana spomenutom odlukom te iskazala zahvalnost za hrabrost predsjedavajućem Sudskog vijeća, sudiji Branku Periću da iznese vlastito (izdvojeno) mišljenje i na hrabrosti da se uspostavi takva sudska praksa

Advokatica Mirna Avdibegović, braniteljica trećeoptuženog Fikreta Hodžića, danas je nakon izricanja presude u predmetu Fadil Novalić i drugi izjavila kako je razočarana odlukom Suda BiH, te da je njeno obrazloženje protivno činjenicama, uz opasku kako se radi o slučaju koji će se izučavati na pravnim fakultetima.

– Ja sam već na početku (suđenja) rekla da će ovo biti predmet koji će se izučavati na pravnim fakultetima i hoće – kazala je Avdibegović.

Potcrtala je kako je razočarana spomenutom odlukom te iskazala zahvalnost za hrabrost predsjedavajućem Sudskog vijeća, sudiji Branku Periću da iznese vlastito (izdvojeno) mišljenje i na hrabrosti da se uspostavi takva sudska praksa.

– Fikret Hodžić je osuđen za krivično djelo koje mu optužnicom nije stavljeno na teret. Osuđen da je potrošio 100.000 KM na njemu poznat način, a upravo ti novci se nalaze deponovani u Sudu BiH – precizirala je Avdibegović.

Dodala je kako je obrazloženje presude protivno činjenicama, pa čak i činjeničnom opisu koji je pročitan, a koji veže Sud.

– Mi ćemo svakako više dati u obrazloženju naše žalbe. Međutim zaista jedna razočaravajuća poruka – navela je advokatica Avdibegović, uz opasku kako je razočaravajuće da se pisanje medija, nažalost, u nekom dijelu pokazalo istinitim, aludirajući na medijske spekulacije u vezi sa epilogom ovog slučaja.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi.

Za zloupotrebu položaja krivim su proglašeni – premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, dok su oslobođeni za ostale tačke optužbe. Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kojoj se sudilo za nesavjestan rad u službi je oslobođena optužbi.

Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Hodžić na pet, a Solak na šest godina. Pravnon licu “Srebrena malina”, čiji je vlasnik Fikret Hodžić izrečena je novčana kazna od 200.000 KM.

Akteri ovog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovanog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u ovom predmetu 30. decembra 2020. godine. Suđenje je počelo 24. februara 2021. godine, a završeno 22. marta 2023. godine.