Dobitnice nagrade fondacije EuroNatur

Hrabre žene Kruščice: Gazili su ih, tukli su, udarali su, ali one nisu popustile

kruscica-protest-750×445

Prema podacima Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini postoji više od 80 hidroelektrana, a planirana je i izgradnja dodatnih 300

Za proteste kojima su spriječile izgradnju dvije mini hidroelektrane, žene iz naselja Kruščica kod Viteza u srednjoj Bosni, osvojile su nagradu njemačke fondacije EuroNatur. Nagradu, koja se svake godine dodjeljuje za doprinos zaštiti prirode i okoliša, dobile su do sada brojne ugledne ličnosti, a grupi žena iz Kruščice bit će 10. oktobra uručena u Njemačkoj.

Više od 500 dana trajala su dežurstva mještanki Kruščice koje su, blokirajući lokalni most, sprječavale prolazak mašina i izgradnju minihidroelektrana. Za odvažnost u zaštiti prirode dodijeljena im je nagrada njemačke fondacije EuroNatur, iz koje su saopćili da protesti žena iz Kruščice predstavljaju uzor u borbi protiv hidroenergetskog lobija, piše RSE.

“Ni policijsko nasilje ni pokušaj zastrašivanja investitora nisu bili dovoljni da ove hrabre žene odustanu od odbrane svoje rijeke. Odvažnost i istrajnost ovih hrabrih žena je impresivna i predstavlja uzor za naš rad, kao i rad partnerskih organizacija u borbi protiv hidroenergetskih lobija na Balkanu”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Među stanovnicima Kruščice koji su od augusta 2017. do decembra 2018. godine danonoćno boravili u improviziranom šatoru pored rijeke, bile su Advija Trako i Nedina Bešo. I danas su živa sjećanja na dan kada su se zajedno s grupom žena suprotstavile policiji i tijelima blokirale most kako bi zaustavile izvođača radova.

“Krenuo je kamion s mašinom. Ja sam prva sjela pred taj kamion. Vozač kaže: ‘Skloni se, ja moram proć’. ‘Ne moraš proć’, nećeš proć’, ovdje nema nikakve gradnje’, odgovorim. Imam toliku snagu i toliku hrabrost, kad bi trebalo opet bih uradila isto. Ne bih se bojala ničega”.

“Sad me odmah jeza hvata kad se toga sjetim. Zaista, gazili su, tukli su, udarali, bili su nas. Od tada se stvorio taj inat i prkos. Pomislila sam – nećeš! E, sad nećeš! Udario si na najnježniju stvar u životu, to je žena. Dalje nećeš!”.

Paralelno s protestima, stanovnici Kruščice vodili su i pravnu bitku kako bi zaustavili investitore, te su u konačnici, sudskim putem, uspjeli zaustaviti početak izgradnje dviju planiranih hidroelektrana. Iako je Kantonalni sud u Novom Travniku poništio građevinske i urbanističke dozvole, predsjednica mjesne zajednice Kruščica, Tahira Tibold, kaže da borba još nije završena.

“Mi tražimo satisfakciju za sve ovo. Koncesije su se produžavale sedam puta. Imamo sad predmet na Općinskom sudu, imamo još jedan predmet na Kantonalnom sudu. Rješenje sa općinskog, oko koncesija, to smo trebali dobiti prošle godine, u decembru, a vidite, sad je nastao osmi mjesec, mi još nikad nismo dobili nikakvu odluku”, kaže ona.

Iako je priča o otporu iz Kruščice obišla svijet, stanovnici tog sela ističu da njihov aktivizam nije naišao na odobravanje cijele lokalne zajednice.

To je, kako kaže 82-godišnji Šećo Muslimović, samo jedan od dokaza da su se politika i interesi pojedinaca uspjeli umiješati u sve pore društva:
“Ovo je rijeka svih nas, cijele mjesne zajednice Kruščica, Viteza grada, koji treba da bude ponosan na nas, a ne ovako. Nama su najgore stranke, Stranka demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice. Oni su se ujedinili i kao da su se dogovorili: Nemoj ti dirat’ naše, nećemo mi vaše. Ili, radi šta hoćeš, ori kol'ko hoćeš. Ne može to tako! Mora neko bit’ baćo, pa da kaže: Stop! Ne možemo tako! A mi smo, s Božjom pomoći, to uradili”.

Prema podacima Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini postoji više od 80 hidroelektrana, a planirana je i izgradnja dodatnih 300. Iz Koalicije upozoravaju da Bosna i Hercegovina nema potrebu za novim hidroelektranama i da one donose korist isključivo investitorima.