Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PIO RS

Hrvatska isplaćuje 58.000 penzija u BiH, od toga više od polovine u RS-u

Srn2019-5-15_12403_0 (1)

Potpisivanja sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Hrvatske 2001. godine do sada više desetina hiljada korisnika ostvarilo pravo na penziju

Republika Srpska isplaćuje penzije za 12.750 korisnika sa prebivalištem u Hrvatskoj, dok Hrvatska u BiH isplaćuje penzije za oko 58.000 korisnika, od kojih 33.000 sa prebivalištem u RS, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

U saopštenju se navodi da Hrvatska isplaćuje u FBiH penzije za 24.000 korisnika, te hiljadu penzija u Brčko distriktu.

Iz Fonda napominju da je od potpisivanja sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Hrvatske 2001. godine do sada više desetina hiljada korisnika ostvarilo pravo na penziju.

U saopštenju se navodi da je o primjeni ovog sporazuma bilo riječi na sastanku u Bijeljini, koji su jučer i danas u sjedištu Fonda PIO održali organi za vezu BiH i Hrvatske.

Na sastancima su učestvovali predstavnici Fond-a PIO RS i Federalni zavod MIO/PIO, a u ime Hrvatske, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Sagovornici su razmatrali i informacije o izmjenama propisa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja od razgovora tijela za vezu u Zagrebu 2017. godine.

Razmatrane su i informacije o stanju postupka ponovnog određivanja penzija prema članu 43 iz Ugovora o socijalnom osiguranju između BiH i Hrvatske.

Bilo je riječi i o postupanju Fonda PIO RS prilikom odlučivanja po zahtjevima za starosnu penziju – primjenom člana 118 i 131 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te o postupku potvrđivanja staža (preklapanje staža osiguranja i posebnog staža), kao i spornim pitanjima u vezi sa primjenom Ugovora.

Iz Fonda PIO RS navode da će u Bijeljini uskoro biti održan i sastanak organa za vezu BiH i Srbije.