Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopćenje

Hrvatsko narodno vijeće nakon izjave Kordića: “Stidimo se”

kordić
FOTO: D. Jaramaz/Pixsell
Dario Kordić

HNV traži od političkog vrha Hrvata u BiH da se ograde od Kordićevih izjava

“Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića”, stoji, između ostalog, u saopćenju Hrvatskog narodnog vijeća u BiH.

Hrvatsko narodno vijeće u BiH reagiralo je pozivom političkom vrhu Hrvata u BiH da se hitno oglase i ograde od Kordića i njegovih izjava.

“Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji, kako se na snimku objavljenom u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio. Podsjećamo, radi se o osuđeniku za teške zločine poput onog koji se dogodio u Ahmićima 1993. godine kada je u masakru ubijeno 116 Bošnjaka”, objavili su.

“Žalimo zbog činjenice da smo prva i još uvijek jedina organizacija Hrvata u BiH koja se ograđuje i ispričava zbog štete koja se javnom prostoru čini uslijed izjava poput Kordićevih koje ne daju nadu za napredak i suočavanje s ratnom prošlošću. Pozivamo na reakciju nadležnih organa te na hitnu ogradu i osudu od političkog i vjerskog vrha koji predstavlja građane hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini i katolike”, navodi se u saopštenju Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini na čijem čelu je Stipe Prlić, a koje okuplja članstvo hrvatskih vjerskih, medijskih, kulturnih i akademskih elita orijentiranih na evropski put Bosne i Hercegovine baziran na poštivanju bosanskohercegovačke suverenosti i nezavisnosti.

“Bol koja se ovom retorikom nanosi obiteljima žrtava obavezuje nas da ustanemo protiv onih koji tu bol proizvode ili prešućuju”, naveli su iz Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Kao prva nevladina organizacija Hrvata u BiH, nastala i formalizirana u ratu, HNV BiH nije odustao od svog projekta iz 1994. godine, i danas se zalaže za kantonizaciju cijele BiH, protiv je podjele države, za cjelovitu je i suverenu BiH i za ravnopravnost naroda na cijeloj njenoj teritoriji.

Na Saboru Hrvata BiH u Sarajevu, iz kojeg je izraslo Hrvatsko narodno vijeće BiH, 1994. godine, pozdravljen je federalni koncept uređenja BiH na temelju kojeg je došlo i do Vašingtonskog sporazuma.

Na snimci, za koju nije jasno kada je tačno nastala i u kojem kontekstu a prenio ju je veliki broj portala u Hrvatskoj i BiH, vidi se Kordić u društvu nekolicine muškaraca koje je predstavio kao prijatelje “sa sjevera Hrvatske” pojašnjavajući kako ga je jedan od njih pitao o današnjem odnosu prema ratnim zbivanjima iz 90-ih godina.

Kordić je tokom rata u BiH bio jedan od čelnika “Herceg-Bosne” a pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen je na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina što ih je počinio HVO, uključujući masakr u Ahmićima.

“Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila”, kazao je Kordić na spornoj snimci.