Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivancov tvrdi da je dio zemalja PIK-a za postepeno zatvaranje OHR-a

dodik-ivancov
Ivancov i Dodik

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov tvrdi da se za postepeno zatvaranje OHR-a zalaže dio zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, među kojima su i neke iz EU.

Ivancov je podsjetio da je Rusija za zatvaranje OHR-a, jer ta institucija nema konstruktivnu ulogu u rješavanju problema i ugrožava politički napredak zbog mogućnosti korištenja bonskih ovlaštenja.

“Kada je riječ o OHR-u, u PIK-u imamo tri različite pozicije – jedna je da ova kancelarija mora ostati u BiH, Rusija je za njeno zatvaranje, a treći stav je da bi je trebalo zatvoriti korak po korak, a proces bi trajao nekoliko godina”, rekao je Ivancov večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da lideri dva od tri naroda u BiH kažu da je vrijeme OHR-a završeno i da bi ga trebalo zatvoriti, jer nije dobar za budućnost BiH.

Ivancov je ponovio da je Republika Srpska imala pravo na sprovođenje referenduma o Danu Repbulike.

“PIK je na posljednjoj sjednici rekao da odluka o sprovođenju referenduma nije bila ustavna i da je to uzrok za povećanje međunacionalne napetosti u BiH. Referendum o Danu Republike je elemenat odbrane nacionalnih interesa srpskog naroda u BiH, uz uslov da svaki narod mora imati svoj nacionali dan”, naglasio je Ivancov.

On smatra da je neophodno formiranje nezavisnog i funkcionalnog pravosudnog sistema u BiH da bi sve odluke bile usvajane bez uticaja stranaca, kao što je slučaj u Ustavnom sudu BiH.

“Sve članice PIK-a saglasne su da je važno sprovođenje reforme pravosudnog sistema u BiH. Prijedlozi o ovome moraju biti unutar BiH, a ne od stranaca”, kaže Ivancov.