Ivanić: Postignut veći stepen jedinstva u BiH

BiH

mladen-ivanic111

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je danas da na osnovu nove evropske inicijative postoji veći stepen jedinstva u BiH nego ranije.

“Kada je BiH u pitanju nikada nema idealnog stanja i uvijek postoje određeni sukobi. Ali upravo zbog nove europske inicijative imam osjećaj da imamo veći stupanj jedinstva nego ranije”, kazao je Ivanić Tanjugu na marginama “Samita 100 lidera jugoistočne Evrope” u Portorožu.

Ivanić je objasnio da je plan Predsjedništva BiH pridonio europskoj opredijeljenosti i da je na osnovu te izjave dobiven Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je danas stupio na snagu.

“Dogovoreno je s Europskom unijom da ćemo do ljeta pripremiti program ekonomskih reformi, da ćemo provesti prvu fazu, a nakon toga će uslijediti neka vrsta motivacije, financijske pomoći proračunima. Potom bi trebalo definirati mehanizam koordinacije, kako da unutar ovakve strukture BIH formiramo jedan stav, što je posebno bitno za RS jer se uvažava njeno postojanje i ona je aktivni sudionik tog mehanizma”, naveo je Ivanić.

On je kazao da, kada se to završi, planirano je podnošenje aplikacije za dobivanje statusa kandidata za prijem u EU.

Ivanić računa kako će BiH pozitivan odgovor na tu molbu dobiti krajem 2017., ili početkom 2018. godine, te da je cilj novih vlasti da u svom mandatu dobije status kandidata – realna mogućnost.