Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon pisanja Fokusa

Iz Vlade KS o nabavci 100.000 testova: Istraživanja o učinkovitosti još traju

antigensko testiranje – Davor Puklavec Pixsell

Analiza učinkovitosti je kompletirana za mali broj proizvoda, te bi ograničavanje procesa nabavke na samo ove proizvode dovelo u pitanje sam i proces, kazali su iz Vlade KS

Iz Vlade Kantona Sarajevo su, nakon nepunu sedmicu, djelimično odgovorili na upit Fokusa o nabavci 100.000 antigen testova navodeći kako ne postoji ažurirana lista za testove koji su posebno osjetljivi na Omicron varijantu koronavirusa, a zbog izuzetno kratkog vremenskog perioda unutar kojeg je ova varijanta aktuelna.

Podsjetimo, naš portal objavio je istraživački tekst o nabavci ovih testova putem UNDP-a. Iako se radi o nabavci ogromnog broja ovih testova u tenderskoj dokumentaciji vidljivo je kako nema specifikacija o pouzdanosti brzih testova što može rezultirati znatnom broju nepouzdanih testova na Omicron varijantu virusa.

Iz Vlade KS, kojoj smo tri dana prije pisanja navedenog teksta slali upit, nakon šest dana čekanja istaknuli kako se na osnovu navoda u dokumentu EU Common lista za Covid-19 rapid antigenske testove, koja je posljednji put ažurirana 21. januara 2022. godine i 21. decembra 2021. godine, može zaključiti da su istraživanja učinkovitosti rapid AG testova na detekciju Omicron varijante još u toku te da je potreban duži vremenski okvir kako bi se definisali konkretni zaključci.

– Osnovno sredstvo verifikacije u ovom slučaju su podaci dostavljeni od strane samih proizvođača, što se trenutno ne može smatrati objektivnom analizom. Analiza učinkovitosti je kompletirana za mali broj proizvoda, te bi ograničavanje procesa nabavke na samo ove proizvode dovelo u pitanje sam i process – naveli su iz Vlade KS.

U dijelu ovog dokumenta se navodi: “Dana 14. decembra 2021. i 11. januara 2022, Tehnička radna grupa je raspravljala o učinkovitosti rapid antigenskih testova u kontekstu nove varijante Omicron-a koja izaziva zabrinutost. Konkretno, izražena je zabrinutost za rapid antigneske testove koji ciljaju isključivo na “spike” protein (dakle ne u kombinaciji s proteinom nukleokapsida), kao i na prisustvo virusa mjereno u različitim vremenskim tačkama i na različitim mjestima uzorka (npr. grlo i nos) nakon Omikron infekcije. Tehnička radna grupa nastavit će pratiti situaciju, uključujući nove dokaze o potencijalnom utjecaju zabrinjavajuće varijante Omicron na učinkovitost rapid antigenskih testova na COVID-19 i, ako je potrebno, u skladu s tim izmijeniti dogovorene kriterije. Za sada, brzi testovi na antigen koji ciljaju na S-protein ili za koje je ciljni protein nepoznat, istaknuti su na zajedničkoj listi EU. Štaviše, dodana je i kolona u kojoj su predstavljene informacije – bilo iz objavljenih studija ili podataka dostavio proizvođač – o učinkovitosti testova u odnosu na otkrivanje infekcije Omicron”.

Iz Vlade KS dalje navode da se u skladu sa publikacijom U.S. FDA (U.S. Food and Drugs Administration) pod naslovom “SARS-CoV-2 Viral Mutations: Impact on COVID-19 Tests” od 28.12.2021. godine ističe slijedeće:

“Rani podaci pokazuju da testovi na antigen otkrivaju varijantu omicrona, ali mogu imati smanjenu osjetljivost. Kao i u prethodnom slučaju, a i u skladu sa konsultacijama sa WHO, potreban je duži vremenski okvir kako bi došli do konkretnih rezultata analize”.

Nadalje su naveli da će zemlja porijekla proizvoda biti tek poznata nakon kompletiranog procesa i evaluacije pristiglih ponuda.

– Prema dosadašnjem iskustvu procesa nabavke istih/sličnih proizvoda, potencijalni dobavljači već imaju uspostavljene redovne lance snabdijevanja ove vrste proizvoda – istaknuli su iz Vlade KS.

Odgovor na pitanje odakle i kojim putem je nedavno nabavljeno 8.000 antigen testova, te o kakvim se testovima radi nismo dobili. Inače, Vlada KS ne objavljuje podatek koliko je osoba testirano antige testovima, a koliko PCR testovima koji su zlatni standard, budući da objavljuje tek ukupnu cifru testiranih.