Izbori 2020

Saopćenje za javnost

SBiH: Licemjerna ”podrška HNS-a” predsjedniku Francuske Macronu

01/11/2020

Reakcija predsjednika Stranke za BiH Amera Jerlagića povodom podrške HNS-a predsjedniku Francuske Macronu

– Najoštrije osuđujemo pokušaj lažiranja istorije i licemjernu ”podršku HNS-a” predsjedniku Francuske Macronu u vezi ”islamskog terorizma”, kaže se u saopćenju za javnost Stranke za BiH i dodaje:

– Poštovana gospodo iz HNS-a, nadam se da Vam nije izlapilo sjećanje na to da je Francuska bila jedan od krucijalnih svjedoka tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini i da su zajedno sa britanskim snagama činile najjače jedinice UN-a tokom rata u Bosni i Hercegovini, te da su i njihovi vojnici bili svjedoci tokom suđenja u Hagu.

Nije potrebno da pripadnicima francuskog naroda objašnjavate, na sebi svojstven način, lažirajući istoriju, ko su bile žrtve, a ko dželati tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo Vas da su zapovjednici HVO-a u srednjoj Bosni proglašeni krivim i da su im izrečene presude u trajanju od nekoliko desetina godina. Da su za zlodjela u Ahmićima (gdje su ubijane bebe od par mjeseci) na međunarodnom sudu u Hagu osuđeni Tihomir Blaškić i Dario Kordić.

Podsjećamo Vas da su za udruženi zločinački poduhvat na međunarodnom sudu u Hagu osuđena sedmorica zapovjednika HVO-a na 111 godina zatvora.

Gospodo, džaba Vam Vaš tzv. ”europejizam”, kada je isti stvaran na zločinu i na krvlju nedužnih ljudi. To vrlo dobro zna francuski narod, kaže se u saopćenju SBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.