BiH

Telefonski razgovor

Izetbegović razgovarao s Lajčakom: Podrška evropskoj inicijativi Predsjedništva BiH

11/05/2020

Tema razgovora je bila i situacija u vezi s pandemijom koronavirusa, kao i napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak obavijestio je danas tokom telefonskog razgovora predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića o zadacima i aktivnostima u okviru svoje nove dužnosti na poziciji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, kao i za pitanja koja se tiču zapadnog Balkana, te je izrazio optimizam u rješavanju brojnih pitanja kojima će se u budućnosti posvetiti.

Istaknuo je posvećenost podršci Bosni i Hercegovini koja će od međunarodne zajednice biti jača posebno nakon slabljenja restriktivnih mjera vezanih za ograničavanje putovanja uvedenih zbog pandemije.

Tema razgovora je bila i situacija u vezi s pandemijom koronavirusa, kao i napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Sagovornici su pozdravili poruke s nedavno održanog samita Evropska unija – Zapadni Balkan kojima je potvrđena čvrsta evropska perspektiva Bosne i Hercegovine i regiona.

Lajčak je pozdravio novu inicijativu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i radne grupe s ciljem ubrzavanja evropskog puta i intenzivnijeg provođenja 14 prioriteta Evropske komisije.

Istaknuto je da bi dobijanje kandidatskog statusa predstavljalo snažnu pozitivnu poruku kada je u pitanju evropski put BiH, saopćeno je danas iz SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.