Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krizni štab

Od sutra u RS-u nema lokalnih karantina i karantina pri graničnim prelazima

karantin bijeljina (1)

Maksimalan dozvoljen broj okupljenih osoba sa tri je povećan na 50

Republički štab za vanredne situacije danas je donio zaključke kojima se od sutra na području Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, ukidaju lokalni i karantini pri graničnima prelazima, javlja Anadolu Agency (AA).

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a danas je na konferenciji za novinare izjavio da će od sutra u 6 sati lokalne zajednice imati obavezu da raspuste lokalne karantine i da ljude koji su trenutno tamo smješteni puste na kućnu izolaciju na onoliko dana koliko im je ostalo do 14 dana od smještanja u karantin.

Pri graničnim prelazima inspektori će svima koji uđu u BiH izdati rješenja o kućnoj izolaciji na period od 14 dana. Šeranić je podsjetio da su kazne za kršenje kućne izolacije od 1.000 do 3.000 KM.

Stavljena je danas van snage odluka o zabrani okupljanja više od tri osobe, tako da je sada broj ograničen na maksimalno 50 osoba.

“Masovna organizovana javna okupljanja nisu dozvoljena”, naglasio je Šeranić.

Odgovarajući na pitanja novinara o kažnjavanju građana koji u baštama kafića sjede sa maskama spuštenim ispod brade Šeranić je rekao da je u ovom trenutku neće biti promjene obaveze nošenja maski na javnim mjestima.

Hoće li ovim mjerama biti omogućena i sportska dešavanja u tom entitetu, naravno bez publike, još nije jasno. Podsjećamo, zbog odluke entitetskog Ministarstva zdravlja, trenutno nije moguće završiti, recimo, nogometnu Premijer ligu BiH, što je podiglo veliku prašinu u fudbalskoj javnosti. Entiteski nogometni Savez, podsjećamo, još ranije je odlučio prekidom okončati sva takmičenja pod svojim okriljem i proglasiti prvaka Prve nogometne lige RS, te time promovisati Krupu u elitni rang takmičenja.