Nakon djelovanja TI BiH

Izmijenjen pravilnik koji je godinama kočio nabavku dijalizatora u FBiH

dijaliza – dijalizatori – Zeljko Hladika Pixsell

Posljednja nabavka dijalizatora obavljena u 2016. godini, a od 2019. godine uopšte se i ne pokušava provesti a Zavod bez ikakvog tendera dijeli milione preduzećima koja su do tada imala ugovore

Milionski poslovi nabavke dijalizatora za potrebe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH prethodne četiri godine dijelili su se bez ikakvog tendera postojećim dobavljačima kojima su istekli ugovori i to zbog navodnog nesporazuma između Zavoda i Federalnog ministarstva zdravstva. Transparency International u BiH (TI BIH) je dugo vršio pritisak na institucije da riješe ovaj problem a sporni pravilnik koji je kočio nabavku dijalizatora konačno je izmjenjen, objavio je portal Transparentno.ba.

Posljednja nabavka dijalizatora obavljena u 2016. godini, a od 2019. godine uopšte se i ne pokušava provesti a Zavod bez ikakvog tendera dijeli milione preduzećima koja su do tada imala ugovore.

Podsjećamo i da je portal Fokus jedan od rijetkih medija koji je pisao o ovom problemu u našoj zemlji.

Šta je bilo u pozadini višegodišnje blokade tendera za nabavku dijalizatora u FBiH pročitajte u istraživačkom tekstu Fokusa na sljedećem LINKU.

Kako piše Transparentno.ba problem je nastao zbog jedne odredbe u Pravilniku[1] kojim se reguliše rad ustanova koje obavljaju dijalizu a koji nalaže da se dijalizatori nabavljaju od dva različita proizvođača. Zavod je, međutim, u tenderske dokumentacije stavljao još jedan uslov po kom se nabavka mora izvršiti preko različitih ponuđača.

Zbog ovoga je Kancelarija za razmatranje žalbi obarala brojne tendere pa ih je Zavod prestao provoditi i zatražio od nadležnog Ministarstva da protumači kako primjenjivati pravilnik. Duže od dvije godine Ministarstvo Zavodu nije htjelo da dostavi mišljenje, ugovori su se dijelili bez tendera a TI BIH je zaprimao brojne žalbe ponuđača koji su htjeli nuditi ove usluge i ukazivali na to da se problem ne želi riješiti jer nekome takvo stanje odgovara. TI BiH je slučaj prijavio Agenciji za javne nabavke jer su se istekli ugovori nezakonito produžavali.

Takođe, nakon brojnih bezuspješnih obraćanja Ministarstvu, početkom marta ove godine TI BIH je pisao i Upravnoj inspekciji koja bi trebala da utvrdi zbog čega Zavod ni nakon osam urgencija ne dobija odgovor od resornog Ministarstva. Nakon toga uslijedila je reakcija i 14. marta Ministarstvo je izmijenilo Pravilnik u kom više ne postoji potreba da se nabavlja potrošni materijal za dijalizu od najmanje dva različita ponuđača.

Stupanjem na snagu ovih izmjena od 26.03.2022. godine Zavod zdravstvenog osiguranja je u mogućnosti da provodi postupka javne nabavke ove opreme od koje zavise životi i zdravlje ljudi.