BiH

redovna sjednica

Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH na sjednici VSTV-a

18/12/2019

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je redovnu sjednicu za 18. i 19. decembra, na kojoj bi članovi tog regulatornog tijela trebali dati mišljenje na Akcioni plan za provođenje strategije za borbu protiv korupcije 2020-2024. godine.

Kako je prijedlogom dnevnog reda predviđeno, početkom drugog dana zasjedanja bit će razmatran Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u Bosni Hercegovini, potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Radi se o izvještaju tima ekserata koji je 5. decembra u Briselu u sklopu zasjedanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine predstavio Reinhard Priebe, viši nezavisni pravni ekspert EU.

Planirano je, također, da se članovi VSTV-a očituju o Informaciji u vezi s Upitnikom CEPEJ-a/Evropske komisije za države regiona zapadnog Balkana.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu.

U sklopu informacija direktora Sekretarijata VSTV-a predviđeno je razmatranje Izvještaja interne revizije procesa srednjoročnog planiranja i godišnjeg programiranja u VSTV-u, te Informacije s održanih sastanaka funkcionalnih radnih grupa za provedbu Strategije za reformu sektora pravde u BiH.

VSTVBiH bi se, istovremeno, trebao izjasniti u vezi s Izvještajem o izvršenoj analizi stanja i potreba za mentorstvom u sudovima i prijedlogu okvirnog programa mentorstva koji će biti implementiran u pilot fazi, kao i o Izvještaju Radne grupe za unaprjeđenje predmeta stečaja i likvidacija.

Na sjednici VSTV-a će, prema ustaljenoj praksi, biti donesen određeni broj odluka o prestanku i(ili) produženju mandata, te imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.