Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još se čeka na značajnija unapređenja izbornog procesa

izbori33333

Izborna kampanja u BiH službeno je počela jučer. No, brojne izborne nepravilnosti koje su zabilježene i prije početka izborne kampanje, ali i one koje se bilježe na sam izborni dan svjedoče o nužnosti tehnološkog unapređenja izbornog procesa u BiH. Moguće je unaprijediti izborni proces i omogućiti provedbu slobodnih i poštenih izbora, pokazale su to izborne prakse u svim demokratski razvijenim zemljama. No, u BiH taj je proces znatno teži.

Od prvih demokratskih izbora u BiH prošlo je 28 godina, a izborni proces za to vrijeme doživio je minorne ili gotovo nikakve suštinske izmjene, no do sada to nije činilo snažnu barijeru političkim obećanjima kako će doći do izmjena, ali i modernizacije Izbornog procesa u BiH. I pored svih najava de facto novine su prozirne glasačke kutije, skraćivanje visine glasačkih kabina i javna objava imena članova biračkih odbora uz navođenje političkog subjekta koji ih je nominovao.

– Sve drugo što je predlagano: od elektronskog glasanja pa do skeniranja glasačkih listića, snimanja ne onih koji glasaju nego biračkog odbora da se vidi da niko ne dodaje, ništa od toga nije prihvaćeno – ističe politički analitičar Žarko Papić.

Zbog toga je i dalje otvoren prostor za izborne prevare, smatraju u koaliciji Pod lupom, koja je za period od 23. jula do 2. septembra ove godine zabilježila 364 slučaja kršenja izbornih pravila. Sve ovo, navode, govori samo o deklarativnoj podršci vlasti izmjenama i modernizaciji izbornog procesa.

– Stanje s puno nepravilnosti u izbornim procesima i puno manipulacija izbornim rezultatima upravo odgovara onima koji dolaze sa pozicije vlasti, a obično te ideje su spremni podržati oni koji trenutno nisu u vlasti. Zanimljivo je kada se te uloge rotiraju spram rezultata izbora da ponovno oni koji su na poziciji vlasti ne žele podržati bilo kakve izmjene izbornog zakonodavstva i unapređenja – napominje Dario Jovanović, direktor projekta.

– Vladajućim nacionalnim partijama ne odgovara da se birački proces demokratizuje i da postane veoma efikasan i što je moguće više legitiman. To ostavlja prostor za razne vrste izbornih krađa – dodaje Papić.

Uvođenje novih tehnologija kojima bi se onemogućila manipulacija izbornim procesom podržala je i Interresorna radna grupa Centralne izborne komisije BiH, koje se oslanjaju na evropsku praksu izbornog procesa, no do takvih izmjena nije došlo.

– Sa svoje strane smo dali stručno mišljenje da podržavamo uvođenje novih tehnologija i skenere i videonadzor i sve što će unaprijediti izborni proces, ali smatramo da je potrebno prije svega obezbijediti i kadrovske i tehničke uslove za to – poručuje portparolka Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić.

Bez podrške CIK-a BiH i predstavnika zakonodavne vlasti unapređenja će biti teško ostvariva, zbog toga je važno da svi koji su uključeni u izborni proces, posebno izmjene izbornog zakona, u prvi plan stave pravo birača na slobodne i poštene izbore. Povećana izlaznost birača na izbore osim što smanjuje mogućnost manipulacija izbornim procesom, nudi odgovor na pitanje da li želimo da nam izborni proces bude garant demokratije ili prevare?