BiH

Još se čeka na značajnija unapređenja izbornog procesa

08/09/2018

Izborna kampanja u BiH službeno je počela jučer. No, brojne izborne nepravilnosti koje su zabilježene i prije početka izborne kampanje, ali i one koje se bilježe na sam izborni dan svjedoče o nužnosti tehnološkog unapređenja izbornog procesa u BiH. Moguće je unaprijediti izborni proces i omogućiti provedbu slobodnih i poštenih izbora, pokazale su to izborne prakse u svim demokratski razvijenim zemljama. No, u BiH taj je proces znatno teži.

Od prvih demokratskih izbora u BiH prošlo je 28 godina, a izborni proces za to vrijeme doživio je minorne ili gotovo nikakve suštinske izmjene, no do sada to nije činilo snažnu barijeru političkim obećanjima kako će doći do izmjena, ali i modernizacije Izbornog procesa u BiH. I pored svih najava de facto novine su prozirne glasačke kutije, skraćivanje visine glasačkih kabina i javna objava imena članova biračkih odbora uz navođenje političkog subjekta koji ih je nominovao.

– Sve drugo što je predlagano: od elektronskog glasanja pa do skeniranja glasačkih listića, snimanja ne onih koji glasaju nego biračkog odbora da se vidi da niko ne dodaje, ništa od toga nije prihvaćeno – ističe politički analitičar Žarko Papić.

Zbog toga je i dalje otvoren prostor za izborne prevare, smatraju u koaliciji Pod lupom, koja je za period od 23. jula do 2. septembra ove godine zabilježila 364 slučaja kršenja izbornih pravila. Sve ovo, navode, govori samo o deklarativnoj podršci vlasti izmjenama i modernizaciji izbornog procesa.

– Stanje s puno nepravilnosti u izbornim procesima i puno manipulacija izbornim rezultatima upravo odgovara onima koji dolaze sa pozicije vlasti, a obično te ideje su spremni podržati oni koji trenutno nisu u vlasti. Zanimljivo je kada se te uloge rotiraju spram rezultata izbora da ponovno oni koji su na poziciji vlasti ne žele podržati bilo kakve izmjene izbornog zakonodavstva i unapređenja – napominje Dario Jovanović, direktor projekta.

– Vladajućim nacionalnim partijama ne odgovara da se birački proces demokratizuje i da postane veoma efikasan i što je moguće više legitiman. To ostavlja prostor za razne vrste izbornih krađa – dodaje Papić.

Uvođenje novih tehnologija kojima bi se onemogućila manipulacija izbornim procesom podržala je i Interresorna radna grupa Centralne izborne komisije BiH, koje se oslanjaju na evropsku praksu izbornog procesa, no do takvih izmjena nije došlo.

– Sa svoje strane smo dali stručno mišljenje da podržavamo uvođenje novih tehnologija i skenere i videonadzor i sve što će unaprijediti izborni proces, ali smatramo da je potrebno prije svega obezbijediti i kadrovske i tehničke uslove za to – poručuje portparolka Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić.

Bez podrške CIK-a BiH i predstavnika zakonodavne vlasti unapređenja će biti teško ostvariva, zbog toga je važno da svi koji su uključeni u izborni proces, posebno izmjene izbornog zakona, u prvi plan stave pravo birača na slobodne i poštene izbore. Povećana izlaznost birača na izbore osim što smanjuje mogućnost manipulacija izbornim procesom, nudi odgovor na pitanje da li želimo da nam izborni proces bude garant demokratije ili prevare?

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.