Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jusić: Ministarstvo odbrane BiH opredijeljeno za regionalnu saradnju

jusic

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić kazao je na sastanku Inicijative ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope – SEDM, koji se danas održava u Batumi (Gruzija), da je Ministarstvo odbrane BiH opredijeljeno za regionalnu saradnju i da će zajedno sa Oružanim snagama BiH u narednom periodu osigurati neophodnu podršku daljem razvoju SEDM-inicijative.

U svom obraćanju učesnicima sastanka, Jusić je, također, naglasio da u Ministarstvu odbrane BiH prepoznaju fokus djelovanja SEDM-a na vojnoj saradnji i efikasnoj odbrani, što pomaže boljem razumjevanju, te posebno dostizanju potrebnih standarda za brže i efikasnije približavanje evropskim i evroatlantskim integracijama.

– Iz tih razloga Bosna i Hercegovina će nastaviti sa učešćem u zajedničkim projektima i podrškom SEDM inicijativi u okviru zajedničkih aktivnosti, a sve u cilju unapređenja saradnje u oblasti sigurnosti, bolje vojne saradnje između nas kao i učešća u mehanizmima upravljanja krizama – kazao je Jusić.

Istaknuo je da dosadašnji progres inspiriše na proširivanje regionalne mreže, te da SEDM predstavlja značajan alat za generisanje novih ideja, rješenja, i partnerstva u oblasti sigurnosti i odbrane, koji će biti od koristi, ne samo Bosni i Hercegovini, nego i regionu u cjelini.

Danas je Batumi realiziran osnovni dio ministarskog sastanka SEDM-a kojem je domaćin bio ministar odbrane Gruzije Levan Izoria, a zatim je predsjedavajući organizacije SEDM ambasador Eleftherios Anghelopoulos iz Grčke prezentovao aktivnosti organizacije u protekloj godini.

Također, komandant brigade SEEBRIG, rumunski general Tudorică Petrache je nakon toga prezentovao aktivnosti brigade u protekloj godini i plan za 2018.godinu.

Delegacija Ministarstva odbrane BiH je na marginama sastanka u Batumi održala i niz bilateralnih sastanaka, među kojima i sa ministrom Nacionalne odbrane Turske Fikri Isikom sa kojim se razgovaralo o unapređenju saradnje na svim poljima, kao i konkretno o završetku aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o vojno-finansijskoj pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.