Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član Kriznog štaba i načelnik FŠCZ

Kada nebitan lik postane bitan ili kako je Fahrudin postao gospodar naših života

fahrudin-solak

Brojna su pitanja, ali jedno je trenutno najvažnije. Da li će nam teže pasti korona ili Solak, odnosno ko će kome ući “sazad”

“Dajte mu novac ili vlast, pa ćete vidjeti kakav je čovjek”, stara je, pomalo izlizana, navodno narodna poslovica, toliko puta spomenuta, često bez potrebe, a u ovom slučaju s razlogom.

Kako je ne spomenuti u ova nestvarna vremena kroz koja prolazimo u nekom polusnu, dok se tješimo kako će sve ovo proći i sve će biti kao prije. I dok nam ekonomski stručnjaci, politički lideri, sportski menadžeri, profesionalni ispijači piva ispred granapa i svestrani Facebook komentatori govore kako ništa neće biti kao prije, mi možemo biti sigurni da će nešto sigurno biti kao prije.

Našu zemlju, entitete, narode, građane i dalje će sigurno voditi “fahrudini solaci”. Nebitni likovi, koji su ničim izazvani, još manje kompetentni, postali gospodari naših života, samo zato jer se tako desilo.

I dok su početne mjere, jasno je to svima, imale svoju svrhu, jer kako smo se svi složili posljednjih dana najvažniji su ljudski životi, čini se da nas očekuje period iživljavanje potkapacitiranih, često korumpiranih, stranačko birokratski “stručnjaka za sve”.

Jer, ko je ustvari Fahrudin Solak, čovjek koji u ovim trenucima zna sve. Tačnije izgleda da zna sve, iako njegovi odgovori na pitanja koja je dobio par sati prije dogovorenih pres konferencija, su sve samo ne jasni i precizni odgovori.

Šta reći za čovjeka, koji se navodno slučajno, kada je već emisija počela, javlja na telefon i “završava” stvari sa par riječi:

Ne brinu Solaka zabrinuti penzioneri, koji razmišljaju kome da povjere kartice da im podignu mizernu penziju, plate račune, nabave lijekove, osnovne namirnice i poneki kilogram brašna, ako ga bude u trgovinama.

Ne brinu Solaka roditelji koji mogu izvesti psa u šetnju, ali ne i dijete.

Ne brinu ga frizeri, konobari, spremačice, turistički radnici koji se raspituju koliko se mjeseci čeka naknada s biroa, dok se proizvodnja “Igmana” na čijem se derneku pojavio prvi klaster i zarazio masu ljudi može nastaviti “samo da se time ne narušava niti jedna komanda i preporuka Štaba”.

Ne brinu Solaka radnici bez posla, doktori bez opreme, djeca bez sunca. On je čovjek koji donosi odluke. On zna da je “dobar” u tome, jer on gostuje na televizijama, njegove su naslovnice novina, o njemu su članci na portalima, o njegovim odlukama se raspravlja na društvenim mrežama.

“Na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite bit će predloženo uvođenje potpunog karantina u trajanju od 15 dana”, rekao je hadno Solak, kao da je najavio da će se neradni četvrtak spojiti sa petkom, pa će te moći uživati u produženom vikendu.

“Situacija je takva da mi moramo donositi odluke, ispred nas je ključno vrijeme”, po ko zna koji put u posljednjih desetak dana ponovio je Solak. O ovoj mjeri, umno je dodao još i to, “razmišlja se već duži period”.

Trebamo li strahovati da je Solak počeo razmišljati o ideji da zadržimo dah na 15 dana, zatvorimo oči i začepimo uši pluto čepovima ili voskom. Jer, tada virus sigurno neće ući.

Ili ipak, postoji šansa da nam uđe “sazad”, kako ulazi bh. zdravstvu koje je bilo spremno na sve, ali ih je iznenadio dolazak pacijenata!

Srećom, do “Štaba” je došla reakcija građana, pa su odlučili olakšati neke mjere. Dopustiti penzionerima da odu po penziju i djeci da mogu ući u automobil roditelja.

Zamislite čega su se danas “solaci” u Kriznom štabu još dosjetili. Da je građanima od “životne važnosti” u jeku epidemije koronavirusa da prorade prodavnice “bijele tehnike”!?

Brojna su pitanja, ali na jedno je trenutno najteže odgovoriti. Da li će nam teže pasti korona ili “solaci”, odnosno ko će kome ući “sazad”.

PS: Koga podrobnije interesuje kako je Fahrudin Solak prethodnih godina stručno trošio “narodni novac”, može se uvjeriti na sljedećim člancima:

Kako je Civilna zaštita potrošila milione maraka za zaštitu od poplava?

Zahvaljujući prijavama za kriminal napredovao do šefa Operativnog štaba

Država plaća Solakov hobi: Oprema Civilne zaštite na privatnim zabavama!