Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žurnal

Kako do posla u brčanskim institucijama: Porodične i stranačke veze za privilegovane, ostali iseljavaju

brcko fena (1)

Slučajno ili ne, prošli su oni koji imaju stranačke ili porodične veze

Za razliku od većeg dijela BiH, u Brčko distriktu BiH su politički predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba našli formulu kako da funkcioniraju bez većih problema – između sebe dijele pozicije i preduzeća, zapošljavaju prema stranačkim i porodičnim linijama, krčme javni novac kojeg ima dovoljno za sve i ne zamjeraju se previše jedni drugima. Donosimo nekoliko primjera u vezi s tim ko se zapošljava u brčanskim javnim institucijam, piše Žurnal.

„Ako izuzmemo nekoliko zastupnika u Skupštini, u Brčkom ne postoji pozicija i opozicija“, reći će nam jedan od političkih aktera u Distriktu, nastavljajući, „ovdje postoji pozicija i oni koji jedva čekaju da ih zovnu da budu pozicija.“

Iako strani zvaničnici i danas navode kako je Brčko distrikt primjer uspješnog pomirenja i suživota, grad je i danas podijeljen. No, za razliku od ostatka države, ovdje su manje izražene nacionalne podjele. Politički predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba u Brčkom našli su formulu kako da funkcioniraju bez većih problema – između sebe dijele pozicije i preduzeća, zapošljavaju prema stranačkim i porodičnim linijama, krčme javni novac kojeg ima dovoljno za sve i ne zamjeraju se previše jedni drugima.

Ovakve politike, koje kontinuirano traju još od uspostavljanja Distrikta Brčko 2000. godine, dovele su do druge vrste podjele – na privilegovane i ostale. I upravo tu dobija na značaju izjava koju smo spomenuli na početku, jer svi žele da su vlast, a vlast omogućava da se ostvare stranački, porodični i lični interesi.

STRANAČKE I PORODIČNE VEZE

Pred sami kraj 2019. godine pisali smo o Esedu Kadriću (SDA), tadašnjem predsjedniku Skupštine BD, danas gradonačelniku. Podsjetimo kratko da smo tada objavili nekoliko imena članova Kadrićeve porodice koji su zaposleni u brčanskim javnim institucijama.

No, ono što je zanimljivo jeste da je tada njegova supruga Mensura Kadrić radila u Odjeljenju za javnu sigurnost pri Vladi Brčko distrikta, a sam Esed je tada novinarima Žurnala otkrio svoju želju:

“Lično bih volio da takav jedan inžinjer, kada se formira Zavod za izgradnju, da tamo radi, da crta urbanističke planove. Šteta je da bude referent, da izdaje neke saglasnosti i dozvole.”

Gradonačelnikova želja se ispunila, jer je od februara 2021. godine Mensura Kadrić upravo i zaposlena u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, na mjestu šefa Sektora za prostorno planiranje. Osnovna plaća sada joj iznosi 2,753.63 KM i veća je za nekih 1.150 KM nego što je bila ranije.

No, nisu Kadrići jedini koji vole sigurnost budžeta i javnih institucija. Evo još nekoliko primjera.

Prethodnik Eseda Kadrića na mjestu gradonačelnika je Siniša Milić (SNSD). Nakon posljednjih izbora, on je na mjestu predsjednika Skupštine BD zamijenio upravo Kadrića, odnosno njih dvojica su se praktično samo zarotirali.

Naši izvori nam potvrđuju da je njegova supruga Zorica Milić. Prema dostupnim informacijama, u ljeto 2014. godine stječe zvanje diplomiranog vaspitača na Evropskom univerzitetu u Brčkom. Podsjetimo, o radu ovog, ali i drugih privatnih univerziteta, njihovim problemima s akreditiranjem, nepravilnostima u radu… već smo pisali.

No, ono što je sporno jeste da je Zorica Milić, kao diplomirani vaspitač, u aprilu 2018. godine zaposlena u JP „Luka“ Brčko na mjestu stručnog saradnika za prodaju i fakturisanje?!

Željko Antić je do decembra 2020. godine bio zastupnik SNSD-a u Skupštini Brčko distrikta. Kako na izborima te godine nije osvojio dovoljan broj glasova, pronašla mu se nova pozicija – u januaru ove godine imenovan je za glavnog koordinatora Vlade BD u Kancelariji gradonačelnika Kadrića. Čak mu je i iznos osnovne naknade koju prima mjesečno veći za nekih 500 KM i sada iznosi 3.365,92 KM.

Njegova sestra je, prema tri izvora Žurnala, Sanja Ivanić. Ona od 2015. godine radi u JP „Putevi“ Brčko na mjestu višeg stručnog saradnika za javne nabavke.

Dugogodišnji zastupnik u Skupštini BD je Zijad Nišić, inače predsjednik Vijeća Stranke za BiH u Brčkom. Žurnalovi izvori tvrde da je njegov brat Mensur Nišić, kojeg opisuju kao „vječitog člana upravnih odbora“. Inače, Mensur Nišić je do nedavno bio član Upravnog odbora JP „Putevi“, a kako saznajemo ranije je bio član Upravnog odbora JP „Komunalno“. Zaposlen je na mjestu stručnog savjetnika za unapređenje budžetskih procesa i budžetskih analiza u Direkciji za finansije.

O porodici Atić već smo djelomično pisali – Kemal Atić direktor je JP „Komunalno“, a podsjetimo da je njegov izbor za direktora bio sporan iz više razloga. Na tu poziciju došao je kao kadar SBB-a, da bi kasnije postao kadar SDP-a. Predsjednik SDP-a Distrikta Brčko je Esad Atić, Kemalov amidža. Iako su u većini drugih mjesta u BiH SDA i SDP na različitim stranama, u Brčkom to nije slučaj. Obje stranke su u vlasti, a Esad Atić je kao SDP-ovac čak imenovan i za savjetnika gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA).

Naši izvori navode i da su s Esadom Atićem u porodičnim vezama i Eldina Atić-Simić, koja je zaposlena u Odjeljenju za obrazovanje kao nastavnik razredne nastave od 15. oktobra ove godine, te Denis Simić koji radi u Pravobranilaštvu.

Eldad Mrkaljević je zastupnik SDA u Skupštini BD. Kako saznajemo, njegova supruga Esmeralda Mrkaljević, koja je u istoj stranci, od ljeta ove godine radi kao viši stručni suradnik – asistent za izradu pravnih mišljenja u Kancelariji gradonačelnika.

Da se stranački aktivizam isplati dokazuje i Egrin Huseinović, SDP-ovac iz Brčkog. Od septembra 2021. godine radi na mjestu šefa sektora tehničke pripreme u JP „Komunalno“. Jasmin Mešić (SDA) je od oktobra ove godine zaposlen na mjestu zamjenika direktora u JP „Putevi“.

ČAK I PRIJEM PRIPRAVNIKA SPORAN

Dojučerašnji zastupnik Naroda i pravde u Skupštini BD, a danas nezavisni Abdulah Iljazović je na jednoj od prethodnih sjednica problematizirao konkurs za prijem pripravnika sa VSS u JP „Komunalno“.

„Imam pitanje da li ćete ikada neku „sirotinju“ primiti, a ne sve samo djecu guzonja?“, upitao je Iljazović direktora JP „Komunalno“ Kemala Atića i rukovodstvo koje je bilo prisutno na sjednici.

Inače, na konkursu za pripravnike su, prema raspoloživim informacijama, prošli Azra Drapić – kćerka Armina Drapića, šefa RJ „Elektrodistribucija“ u „Komunalnom“, Anja Đurić – kćerka Branke Đurić, zamjenice direktora za stručne i administrativne poslove u „Komunalnom“, Lucija Marić – kćerka Luke Marića, v.d. šefa RJ „Čistoća“ u „Komunalnom“, Emina Terzić – SDP Brčko, Dejan Sajlović – SNSD Brčko, Dragana Ostojić – Ujedinjena Srpska, inače optužena za izborne prevare, te Andrea Lazukić, Svjetlana Perendija, Mario Filipović, Elma Huskić koji se također dovode u vezu s određenim političkim subjektima i političkim akterima. Od ovih 10 kandidata, samo Lucija Marić na kraju nije zasnovala radni odnos kao pripravnik.

Sve ove informacije je na sjednici Skupštine iznio Abdulah Iljazović, a na njegovo pitanje odgovorio je direktor Kemal Atić:

„Tvrdim da svi primljeni pripravnici ispunjavaju, formalno, uslove konkursa. Kako je ko od nas (članova komisije, op.a) bodovao koga, ja o tome ne mogu pričati, jer mi bodujemo svako za sebe i na kraju dobijemo zbir svih tih bodova. Ko je prošao – prošao je.“

Slučajno ili ne, prošli su oni koji imaju stranačke ili porodične veze. Podsjetimo se i na to da sama komisija nije bila formirana u skladu sa zakonom, što je potvrdio i Inspektorat Distrikta Brčko. No, umjesto da se konkursna procedura poništi, te da se provede novi konkurs u skladu sa zakonom, naloženo je samo da se „predmetna nepravilnost otkloni“?!

Inače, jedan od članova komisije bio je i Anto Ilić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora „Komunalnog“, koji je nedavno uhapšen u okviru akcije „Sistem“, zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela, upravo u vezi s nezakonitim zapošljavanjima.

Svi pobrojani su samo neki od spornih primjera kada je riječ o zapošljavanju na području Brčko distrikta BiH, a vjerovatno ih ima na stotine. U isto vrijeme, mladi iz Brčkog, oni neprivilegovani, svakodnevno odlaze, a prema relevantnim istraživanjima upravo je diskriminacija prilikom zapošljavanja jedan od osnovnih razloga zašto se odlučuju na taj korak.