zakazana sjednica nsrs

Kakve će zaključke u ponedjeljak vladajuća koalicija ponuditi opoziciji?

skupstina rs narodna nsrs dodik (3)

Nakon što su i predstavnici opozicionih stranaka u RS podržali zaključke na zajedničkom sastanku predstavnika političkih stranaka u RS, ovih dana mogle su se čuti različite poruke

– Ustavni sud nikada nije rekao da RS nije vlasnik imovine, ali je zabranio da njom upravlja, što u konačnici vodi mišljenju da Ustavni sud BiH ima namjeru da imovinu Republike Srpske proglasi imovinom BiH. Venecijanska komisija je konstatovala da Ustav BiH ne sadrži izričite odredbe o podjeli državne imovine. Parlamentarna skupština BiH nije donijela nijedan propis iz oblasti imovinsko pravnih odnosa. To su samo neki dijelovi iz “Informacije o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH” o kojoj će u ponedjeljak raspravljati zastupnici u NSRS, objavila je banjalučka ATV.

“To su bili razlozi koji su vodili političke subjekte u RS da donesu ovakav, i moram reći jedinstven stav jer tu su potpisi svih predsjednika stranaka ili predstavnika koji su učestvovali na ovom zajedničkom sastanku kod predsjednice RS. Jasno je da nije bilo osnova za osporavanje ove odredbe Zakona jer se radi o materiji koja ne spada pod nadležnost institucija BiH osim ako se entiteti u tome nisu sporazumjeli što se u ovom slučaju nije dogovodilo”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Nakon što su i predstavnici opozicionih stranaka u RS podržali zaključke na zajedničkom sastanku predstavnika političkih stranaka u RS, ovih dana mogle su se čuti različite poruke. Ipak, šef kluba poslanika SDS-a poručuje da će poštovati odluke NSRS.

“Ovisno od toga kakvi će se zaključci predložiti ili će to biti zaključci jednog dijela političkih stranaka ili će biti zajednički zaključci. Ovisno od toga mi ćemo podržati ili nećemo podržati zaključke. Ali u svakom slučaju ćemo poštovati odluku koju donese NSRS”, istakao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

“Ja očekujem da ova sjednica bude konstruktivna da zauzmemo zajedničke stavove da u ovom trenutku se ne dijelimo ni po političkim programima, ni po nekoj politici. Vjerujem da će to tako biti i očekujem da NSRS donese određene zaključke kojim će se definisati dalji rad i političara u RS, ali i put RS”, naglasio je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

Odluku Ustavnog suda BiH koja se tiče poljoprivrednog zemljišta danas je razmatrao Izvršni komitet SNSD-a na kojem su svi dali podršku održavanju posebne sjednice NSRS kako bi se ona o tome opredijelila.

“Ovaj Ustavni sud je nakarada svih nakarada pravnog sistema. Ovom odlukom oni su poništili svoje ranije odluke. Uzurpirali su pravo da budu ustavotvorci jer u Ustavu BiH piše da BiH ima samo ono što joj je izričito dato u BiH i nije bilo moguće uvesti nikakav pravni ili ustavni osnov za odlučivanje po ovom pitanju. Ovo je krivično djelo sudija koji su glasali za ovo. Ovo je pod uticajem centara moći iz Evrope i svijeta”, rekao je Milorad dodik, lider SNSD-a.

– Viski predstavnik za BiH donošenjem tri zakona zabranio je entitetima da raspolažu imovinom, sve do odluke Ustavnog Suda BiH. Tako je OHR prekršio Ustav BiH, dok je Ustavni Sud BiH, vodeći se odlukama visokog predstavnika, sve do danas nastavio da donosi odluke koje krše Ustav BiH, argumenti su kojima se vode inicijatori sjednice NSRS koja će biti održana u ponedjeljak.