prognoza za cijeli mjesec

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja oktobra: Nakon obilnih padavina vraća se sunce

jajce jesen (1)

U BiH danas će preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 938 hPa, za 7 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

U BiH danas će preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslijepodne i u večernjim satima porast nablake, u Hercegovini, zapadnim i jugoistočnim područjima Bosne praćen kišom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 13 do 18 stepeni.

U Sarajevu će biti sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Krajem dana ili tokom noći ponegdje na području Kantona je moguća slaba kiša. Dnevna temperatura iznosit će oko 15 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza do kraja sedmice

U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje u Hercegovini, na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Poslije podne i u večenjim satima kiša, pljuskovi i grmljavina u većini područja. Intenzivnjie padavine u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, uglavnom, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na jugu od 13 do 18, a dnevna od 12 do 18, na jugu i sjeveroistoku do 21 °C.

U petak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini i na zapadu Bosne. Poslije podne lokalnih pljuskova može biti još u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 7 do 11, na jugu do 15, a dnevna od 12 do 17, na jugu do 20 °C.

U subotu će u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz umjeren porast naoblake. Poslije podne i u večernjim satima ponegdje u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne može biti slabe kiše. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 10 do 16, na jugu do 20 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme očekuje se u nedjelju. Razvedravanje u večernjim satima. Tokom dana povremena i slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i na jugoistoku Bosne. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevna od 9 do 14, na jugu do 19 °C.

Vrijeme do kraja oktobra

Stabilnije vrijeme prognozira se od 17. do 22. oktobra, uz povremenu i slabu kišu u centralnoj Bosni. Od 23. do 27. oktobra očekuju se promjenljive vremenske prilike, sa obilnijom kišom na jugozapadu Bosne i u Hercegovini.

Do 23. oktobra, jutarnje temperature se prognoziraju od 2 do 7 stepeni u Bosni, te od 5 do 10 stepeni u Hercegovini, dnevne u Bosni između 7 i 12, u Hercegovini od 11 do 16 °C.

U periodu od 24. do 27. oktobra slijedi blagi rast temperatura, jutra će biti ugodno topla, sa vrijednostima u Bosni od 9 do 14, u Hercegovini od 10 do 15 °C. Tokom dana između 15 i 20 u Bosni, te 17 i 22 °C u Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.