Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"obaveza"

KCUS ponudio Sebiji Izetbegović novo radno mjesto, prihvatila je

sebija izetbegović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Doktorici Izetbegović je na osnovu standardne procedure te mišljenja direktora discipline za ginekologiju i porodiljstvo, prim. doc. dr. Mohamed Abou El Ardata, ponuđen ugovor za radno mjesto „ljekar specijalista ginekolog-akušer, subspecijalista”

Dr. Izetbegović, bivša generalna direktorica KCUS-a je danas potpisala ugovor o radu koji joj je ponuđen u skladu s Pravilnikom o radu KCUS-a i Odlukom Upravnog odbora KCUS-a o njenom razrješenju.

Ovaj ugovor, dakle, nije ustupak, niti znak dobre volje ni v.d. generalnog direktora, ni uprave KCUS-a ,već je to obaveza KCUS-a prema razriješenom generalnom direktoru, kaže naš izvor iz KCUS-a. 

Naime, prema važećem Pravilniku o radu, KCUS je bio dužan da razriješenoj generalnoj direktorici ponudi ugovor o radu na neodređeno vrijeme na poslovima koji odgovaraju njenom stepenu stručne spreme i obrazovanju koje posjeduje.

Na osnovu toga je Privremeni upravni odbor KCUS-a u sklopu Odluke o razrješenju generalne direktorice zadužio stručne službe Stručne nemedicinske discipline KCUS-a da riješe njen radno-pravni status. 

Doktorici Izetbegović je na osnovu standardne procedure te mišljenja direktora discipline za ginekologiju i porodiljstvo, prim. doc. dr. Mohamed Abou El Ardata, ponuđen ugovor za radno mjesto „ljekar specijalista ginekolog-akušer, subspecijalista” na Odjeljenu za patološka stanja u ginekologiji s ambulantno polikliničkim odjelom, Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Dr. Izetbegović kao ljekar specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalisti ginekološke onkologije i uroginekologije ima potrebnu stručnu spremu i obrazovanje za ovo radno mjesto.

Najavila tužbu

Bivša generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović oglasila se nakon odluke UO KCUS-a krajem novembra o njenom razrješenju.

“Ponosna na sve što sam uradila, zahvaljujući vrijednim ljudima koji su mi bili saradnici, bila sam izvrsna direktorica, bez imalo lažne skromnosti. Vrijeme će pokazati, a sud će dokazati, ako Bog da. Nametnuti premijer FBiH (imao je mnogo manje glasova na izborima nego ja) nestrpljiv da se dočepa KCUS-a nametne UO i NO KCUS od sebi podobnih kadrova i inicira moju smjenu, protivno zakonu. Svakako će to imati sudski epilog jer ću ih tužiti”, istakla je između ostalog.

Kazala je tada i kako je nisu umorili šta god su radili.

“Osjećam snagu kojom bih mogla voditi jos dva klinička centra sa lakoćom, uvjerena da se za bolesne ljude treba boriti i srcem i znanjem. Novca ima dovoljno ako opet ne pokradu, dokazala sam to. KCUS je i sada u pozitivnom stanju oko 1 milion KM. Nisu me umorili i nisam izgubila empatiju i želju da pomažem i borim se za bolesne”, poručila je tada Izetbegović.