višković tvrdi suprotno

Ko je stvarni krivac zašto akcize na gorivo nisu ukinute

Banja Luka: Milorad Dodik održao konferenciju za medije nakon sastanka vladajuće koalicije RS
FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Uprkos Viškovićevom zamazivanju očiju javnosti, jasno je da je upravo njegova stranka (SNSD) najzaslužnija što do ukidanja akciza nije došlo. Ipak, to nije spriječilo jednog od najistaknutijih članova SNSD-a da nedosljednim i netačnim izjavama pokupi par jeftinih političkih poena i za sve okrivi „drugi entitet“

Skoro godinu dana građani Bosne i Hercegovine čekaju da se vlast smiluje i konačno izglasa zakon kojim će na određeni vremenski period ukinuti akcize na naftne derivate, i tako u iznimno teškoj ekonomskoj situaciji bar malo ublaži posljedice ekonomske krize i rekordne inflacije, uzrokovane, prije svega, ruskom agresijom na Ukrajinu.

Piše: H. ĐAPO/Fokus.ba

Glavni krivac zašto do ukidanja akciza nije došlo je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), iako su neki od njihovih najistaknutijih članova pokušali obmanuti javnost i prebaciti krivicu na druge. Najjasniji primjer je premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji je u ustvrdio da bi RS, da ima nadležnost, već ukinula akcize. Pritom se Višković uopšte nije osvrtao na činjenicu da su upravo kadrovi SNSD-a, tamo gdje se stvarno odlučivalo o ukidanju akciza, bili izričito protiv toga.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je 9. marta prošle godine prijedlog SDP-a BiH o izmjenama zakona o akcizama, kojim bi se akcize na gorivo ukinule na šest mjeseci.

Međutim, sedam dana poslije, zakon je odbijen u Domu naroda PSBiH, nakon što su „protiv“ glasali zastupnici iz RS-a, i to iz SNSD-a, stranke na čijem je čelu Milorad Dodik.

Nekoliko mjeseci nakon što su njegovi stranački kolege oborili pomenute izmjene zakona, premijer Republike Srpske Radovan Višković pokušao je skinuti odgovornost sa svoje stranke.

“Bosna i Hercegovina, nažalost, ne mojom krivicom nije ukinula akcize. Vlada RS je u martu usvojila odluku i uputila u NSRS odluku o ukidanju akciza i ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice. Šta očekujete više od premijera ili od Republike Srpske?! Da imamo svoju samostalnost, koju nemamo, RS bi već u martu imala ukinute akcize i diferenciranu stopu PDV-a”, ustvrdio je Višković 21. juna prošle godine pred novinarima i tako indirektno pokušao skinuti krivnju sa SNSD-a za činjenicu što građani Bosne i Hercegovine, a samim tim i RS-a, plaćaju gorivo i osnovne životne namirnice po punoj cijeni, koja je značajno skočila u prethodnom periodu.

Nedugo zatim, krajem avgusta prošle godine, delegati Doma naroda ipak su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u drugom čitanju. Ovaj put, delegati SNSD-a podržali su izmjene zakona, ali su istovremeno podržali i amandman svoje delegatkinje Dušanke Majkić da se ukidanje akciza ograniči na 30 dana. Zbog toga, zakon je morao na dodatno usaglašavanje.

Prividnu podršku ovom zakonu, a od kojeg nije bilo nikakve koristi, najbolje je opisao poslanik SDP-a Saša Magazinović.

“Dva doma su usvojila zakon u različitom tekstu, i sada se moraju usaglasiti. To ne ide tako brzo i jasno je da je ovo lijep način da do pojeftinjenja goriva ne dođe”, objasnio je Magazinović.

Dvije sedmice poslije, Komisija za usaglašavanje podržala je originalni prijedlog da se akcize ukinu na šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca, odbivši amandman Dušanke Majkić da se smanjenje ograniči na 30 dana. Članovi komisije iz SNSD-a nisu se ni pojavili na sjednici.

Dodatne procedure su usporile ujednačavanje različitih tekstova zakona usvojenih u dva doma PSBiH, a premda je nadležna komisija odbila amandman Dušanke Majkić i usvojila prvobitni prijedlog, jasno je da je SNSD ponovo zaustavio njegovo konačno donošenje.

“Sada je očigledno da je SNSD jedina politička partija u BiH koja se protivi ukidanju akciza na gorivo”, komentarisao je predsjednik i delegat PDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Branislav Borenović.

Predstavnički dom je početkom oktobra trebao razmatrati usaglašeni Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, međutim, da do toga ne dođe pobrinuo se još jedan član SNSD-a, Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH.

Istovremeno, sjednica Doma naroda na kojoj je trebalo biti raspravljano o ukidanju akciza na gorivo, otkazana jer nije bilo kvoruma, i to jer na sjednicu nisu došli delegati iz SNSD-a, kao ni HDZ-a BiH i SDS-a.

Bio je ovo posljednji pokušaj u prošloj godini za ukidanje akciza na gorivo i njegovo pojeftinjenje u BiH, koji je propao.

Nepuna dva mjeseca poslije, premijer RS-a Radovan Višković ponovo je komentarisao neukidanje akciza. Još jednom je odgovornost za odbijanje zakona koji bi građanima cijele Bosne i Hercegovine olakšao život prebacio na „drugi entitet“.

„Pričati o akcizama, to ne radi Vlada RS-a. Mi smo svoj dio ispoštovali, to radi neka druga institucija. Niti jednog trenutka nismo imali sagovornika u drugom entitetu vezano za akcize“, izgovorio je Višković za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske na Petoj posebnoj sjednici održanoj 27. decembra prošle godine.

Izjava Viškovića kako “nisu imali sagovornika u Federaciji” klasična je obmana, budući da su upravo zastupnici iz Federacije BiH mjesecima pokušavali usvojiti zakon o akcizama, dok ih je direktno blokirao SNSD čiji je član i sam Višković.

Paradoksalno, iako je za neusvajanje zakona o akcizama okrivio delegate iz Federacije BiH, Višković je dao i pomalo bizarno objašnjenje zašto predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu podržali ovaj zakon.

„Da li ste razmišljali da ćete time napraviti redove iz susjednih zemalja koji će dolaziti ovdje da kupe to naše jeftinije gorivo. Da li će onda naši građani negodovati zbog toga što mora da čekaju u redu zbog toga što su došli iz susjednih zemalja“, pokušao je objasniti Višković uz negodovanje opozicionih zastupnika.

Premijer Višković je ovom izjavom pokazao nedosljednost, budući da je otvoreno priznao da, po njegovom mišljenju, ukidanje akciza na gorivo nije dobro rješenje, dok je samo nekoliko mjeseci ranije izjavio kako bi “Republika Srpska, da ima samostalnost, ukinula akcize”.

Uprkos Viškovićevom zamazivanju očiju javnosti, jasno je da je upravo njegova stranka najzaslužnija što do ukidanja akciza nije došlo. Ipak, to nije spriječilo jednog od najistaknutijih članova SNSD-a da nedosljednim i netačnim izjavama pokupi par jeftinih političkih poena i za sve okrivi „drugi entitet“.

Ukidanje akciza bit će jedan od prvih testova za novu koaliciju na državnom nivou…