Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saradanja austrije i bih

Kobre će obučavati bh. policijske snage

Be?: Protuteroristi?ka vježba specijalne jedinice COBRA
AUT, Cobra Terror Übung mit anderen internationalen Einsatzkommandos 21.08.2017, Donau, Wien, AUT, AUT, Internationale Terrorübung mit Szenario "Geisellage mit akuter Terror-Bedrohung auf Donau-Kreuzfahrtschiff" unter der Führung vom Einsatzkommando der Polizei COBRA. im Bild Fallschirmspringer der Spezialeinheit Cobra // paratrooper of the police special force "Cobra" during an international counter terrorism excercise under the leadership of the austrian police special unit COBRA in Vienna, Austria on 2017/08/21. EXPA Pictures © 2017, PhotoCredit: EXPA/ Michael Gruber EXPA/ Michael Gruber

Kako se saznaje, Kobre će bh. policajce početi obučavati u maju

Kobre će obučavati bh. policijske snage. S obzirom da je Austrija zemlja koja obezbjeđuje policijsku i tehničku podršku za zaštitu granica na Balkanu, to znači da će pripadnici bh. policijskih snaga proći posebnu obuku austrijskih Kobri, posebno kada se radi o deportacijama državljana Pakistana, Bangladeša i Maroka.

Naime, borba protiv ilegalne migracije biće intenzivirana, potvrdili su kako austrijski kancelar, tako i ministar unutrašnjih poslova.

Kako prenose austrijski mediji, Bosna i Hercegovina i Austrija na ovom pitanju blisko sarađuju još od jeseni, 2020. godine. Sve je poteklo od inicijative Karla Nehammera, koji je tada bio ministar unutrašnjih poslova. Od 2022. godine, prisilne deportacije se vrše za državljane Pakistana, Maroka i Bangladeša. Sada je ta bh. – austrijska saradnja proširena.

Mediji podsjećaju da je Bosnom i Hercegovinom napravljen sveobuhvatan program rada koji je, između ostalog, podrazumijeva i radionice za organizovanje deportacija.

Kako se saznaje, Kobre će bh. policajce početi obučavati u maju. Austrijska specijalna jedinica obučavat će bh. kolege za deportacije.

“Bliska saradnja sa državama zapadnog Balkana je od suštinskog značaja za bezbjednosnu situaciju u Austriji. Odlučna akcija protiv mafije koja krijumčari migrante zahtijeva nadasve međunarodnu saradnju”, kaže Gerhard Karner, ministar unutrašnjih poslova Austrije.