Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija u Mostaru: Za promjene je potreban kompromis

BiH

konferencija u preustroju BiH u Mostaru: Za promjene je potreban kompromis

„BiH mora ići naprijed“, sažetak je svih razmišljanja iznesenih u Mostaru, na panelu pod nazivom „Kako prilagoditi politički sustav potrebama svih građana Bosne i Hercegovine (pripadnicima konstitutivnih naroda i ostalima)”, u kojem su sudjelovali članovi Predsjedništva BiH i diplomatski kor.

Panel je organizirao Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara u sklopu Konferencije „Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?“, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

„Mi imamo obvezu da barem u naredne tri godine taj proces vidno promijenimo u odnosu na dosadašnje vrijeme i kroz naš europski i euroatlantski put i kroz unutarnje uređenje BiH, a primarno kroz definiranje izbornog zakonodavstva u ovom trenutku“, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Kazao je kako su te tri stvari u proteklih šest mjeseci vidno pokrenute.

„Kada je u pitanju europski put, 23. sam u Bruxellesu gdje ćemo definirati datum predaje aplikacije i on će biti u narednih mjesec ili dva dana“, rekao je Čović.

Kako je naglasio, krenut će se sa bezbroj zakonodavnih rješenja koja trebaju olakšati investicijski zamah u BiH, što direktno znači ekonomsku i socijalnu stabilnost u BiH.

„Mi smo već pokrenuli, i današnji susret to pokazuje, razgovore o izbornom zakonodavstvu koji trebaju osigurati da nema više mogućnosti grubog inženjeringa u pravcu da jedan narod drugome bira predstavnika na bilo kojoj razini vlasti, osobito kada su u pitanju izbori za članove Predsjedništva i Doma naroda. I s te sam strane siguran da idući lokalni izbori, koji su u 10. mjesecu ili onaj vremenski interval koliko je trebalo da se promijeni izborno zakonodavstvo prije toga, bit će do kraja ostvaren. To je možda preambiciozno, ali ja sam uvjeren do kraja provedivo. Danas je ključ dogovor, moramo biti jasni, između nositelja političke misli u poziciji između bošnjačkog i hrvatskog naroda u Federaciji BiH. I koliko vidim, tu postoji jedan izražen iskorak u odnosu na neko dosadašnje vrijeme“, naglasio je Čović.

BiH i tri konstitutivna naroda i svi njezini građani, kako je poručio, imaju jednu svoju budućnost, samo moraju mnogo više uvažavati jedni druge nego što je to bivalo do sada.

Istog stava je i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je današnji susret diplomatskog kora u Mostaru ocijenio veoma značajnim. Puno puta je, kako je istakao, bio u prilici da sluša rasprave o Ustavu, ali za razliku od ranijih slučajeva ovog puta je nešto više optimističan.

„Imam utisak da je moguće doći do rješenja. Prije svega, zato što se i u današnjem razgovoru inicirao problem bošnjačko-hrvatskih odnosa na razini Federacije BiH. Republika Srpska očito u tom dijelu nije problem i mi smo pokazali da ćemo prihvatiti svako rješenje kad se ta dva naroda dogovore i ja mislim da to otvara prostor. Dakle, na ključnim ljudima hrvatskog i bošnjačkog naroda je da postignu dogovor i ja ću to sa zadovoljstvom dočekati, ali nemojmo u svemu tome zaboraviti i ono što smo počeli raditi, a to su europski put i europske reforme”, zaključio je Ivanić.

Ukoliko se želi sačuvati BiH na njezinom europskom i NATO putu, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić ističe da svi trebaju spremno ponuditi i kompromise.

„Mislim da današnja atmosfera daje i ono što se dogodilo zadnjih mjesec dana. Da je međunarodna zajednica i domaća javnost vidjela novu energiju i daje optimizam da ovako delikatna pitanja možemo i moramo riješiti na način da nitko nikome ne nameće što on ne želi. Ja sa optimista”, ustvrdio je Radončić s kojim se u Mostaru složila većina diplomatskog kora BiH.

U panelu su sudjelovali predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, zatim Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.