BiH

tri pokušaja

Konjic mladim parovima sufinansira troškove medicinski potpomognute oplodnje

22/06/2021

Mladi i zdravlje, reproduktivno zdravlje, planiranje porodice i razvoj, prioriteti su politike javnog zdravstva Općine Konjic

Općina Konjic donijela je Pravilnik o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova biomedicinski potpomognute oplodnje, saopćili su u utorak iz te općine.

Navode kako je Pravilnik donesen kako bi se stvorili preduslovi da mladi imaju veće mogućnosti za planiranje porodice, uz poseban akcenat na medicinski potpomognutu oplodnju.

Mladi i zdravlje, reproduktivno zdravlje, planiranje porodice i razvoj, prioriteti su politike javnog zdravstva Općine Konjic, stoji u saopćenju.

Pravilnikom koji je potpisao konjički načelnik Osman Ćatić bračni parovi će imati novčanu podršku za prvi pokušaj u iznosu od 3.000, dok je za drugi i treći pokušaj predviđen novčani iznos od 2.000 maraka.

– Mnogi parovi iz različitih socio-ekonomskih razloga u nemogućnosti su da se ostvare kao roditelji i na tom putu želimo da im u skladu s trenutnim mogućnostima, finansijski omogućimo pristup medicinskim procesima koji su neophodni – kazao je Ćatić, podsjećajući kako je ovo samo jedan od vidova pomoći stanovnicima općine Konjic, koji žele potomstvo i žele da žive u sredini, koja im pomaže na putu da to ostvare.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.