Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kovačević: Sefić bi trebao dobiti 20 godina, ali ovo je BiH

BiH

kovacevic

Goran Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu te stručnjak za sigurnost govoreći za N1 kazao je da Sarajevo više nije siguran grad, te da je smrtni slučaj sa dvije djevojke u glavnomg gradu samo kuliminacija događaja.

“Ne osjećam se sigurno duže vremena. Sarajevo odavno nije siguran grad”, kazao je Kovačević u uvodu – nakon čega je prokomentarisao slučaj Sanjina Sefića – te sve ono što ga eventualno čeka nakon što bude izručen BiH.

“Postupit će se po tjeralici, pa će ga isporučiti našim organima gonjenja. Osim u slučaju da se za djelo koje je napravio ovdje u Srbiji ne propisuje veća i teža kazna. No sumnjam u to i mislim da će se on naći pred sudom u BiH”, kaže Kovačević.

Sefić je vozeći velikom brzinom proletio kroz crveno svjetlo u ponedjeljak, 10. oktobra oko 21:30, te tom prilikom usmrto dvije pješakinje Selmu Agić i Editu Malkoč.

O tome šta mu se sve može staviti na teret, Kovačević kaže:

“Prethodni prekršaji koje je napravio ne mogu se koristiti u ovom slučaju. Ovdje postoje otežavajuće okolnosti po njega, pobjegao je – nije pružio pomoć. Bez 20 godina zatvora ne bi trebao da prođe. Ali, ovo je Bosna i Hercegovina. Ako ima političke veze, mogao bi proći i uslovno – što nije čudno za BiH”.

Kovačević smatra da policija radi svoj posao, a da se u javnosti digla fama da li je urađeno sve kako treba. “Najmanje odgovornosti sada ima policij. Raspisana je potjernica, a tog dana kada se to desilo – svi su se utkrivali ko će prvi izaći pred medije, i prebaciti odgovornost. Krivaca ima više, a politika je glavni krivac”, smatra profesor Kovačević.