Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Kraj rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, glasanje na kraju sjednice

parlament bih
Foto: Amer Kajmović/FENA

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Davor Bunoza je, obraćajući se poslanicima, kazao da su dobili dopis VSTV-a, u kojem su zamolili da se rok za formiranje Odjela za integritet produži za dodatnih 90 dana

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjenama i dopunama zakona za 90 dana se pomjera rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvještajima, koji bi u novom roku trebao biti operativan do 23. marta 2024. godine. Istovremeno se uvode prijelazne odredbe u vezi sa disciplinskim prekršajima uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Davor Bunoza je, obraćajući se poslanicima, kazao da su dobili dopis VSTV-a, u kojem su zamolili da se rok za formiranje Odjela za integritet produži za dodatnih 90 dana.

– Ovim izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u produžavamo rok za formiranje Odjela za integritet na dodatnih 90 dana, a još u tri članka ispravljamo neke tehničke stvari – pojasnio je ministara Bunoza.

Kaže da je razlog za hitnost činjenica da je Odjel za integritet već trebao biti oformljen, već trebao djelovati.

– Međutim, činjenica je da se nije uspjelo sa formiranje ovog odjela. Da ne bi zastao pravosudni sustav, mi smo po hitnom postupku izmijenili dopune na način da produžavamo rok za formiranje Odjela za dodatnih 90 dana – pojasnio je ministar Bunoza.

Nakon što su obavili raspravu, poslanici će se na kraju sjednice izjasniti o predloženom zakonu, po hitnom postupku.